Otevřený dopis k ukončení činnosti portálu Opera Plus

Níže otiskujeme znění otevřeného dopisu pro ministra kultury Ilju Šmída k ukončení činnosti internetového serveru Opera Plus, který mu zaslali šéfredaktor portálu Taneční aktuality Josef Bartoš, šéfredaktor časopisu Taneční zóna Vladimír Hulec a předseda Tanečního sdružení ČR Zdeněk Prokeš.

Vážený pane ministře,

s velkým znepokojením vnímáme ukončení činnosti portálu Opera Plus z důvodu nedostatečné finanční podpory ze strany Ministerstva kultury ČR. Kulturní portál Opera Plus se za devět let svého fungování stal důležitou platformou odborné reflexe v oblasti hudby, opery a tance. V tanci se šíří záběru a okruhem autorů velmi dobře doplňuje s dalšími oborovými periodiky.

Ukončení činnosti portálu Opera Plus chápeme i jako znepokojivou zprávu o podmínkách, ve kterých fungují současná kritická média, včetně těch působících v uměleckých oborech. V současné době jsou pro odborné kulturní časopisy Ministerstvo kultury a Státní fond kultury prostřednictvím svých grantových komisí jedinými významnými zdroji financování. Jejich osud je zcela v jejich moci. V kauze Opera Plus vidíme precedens ekonomicky umlčeného média, precedens, který se nás hluboce týká. Uvědomme si, že kritická média poskytují umělcům zpětnou vazbu a vytvářejí oboru mediální obraz. To je něco, co má ve vyspělé společnosti velkou a nezastupitelnou cenu. Nezávislá expertíza, odborná diskuse, vědomí souvislostí a šíření informací jsou totiž nejúčinnější nástroje pro vnímání kvality, porozumění viděnému, pro rozvoj a informovanost.

Vážený pane ministře, žádáme Vás, abyste situaci kolem financování odborných uměleckých periodik ze strany Ministerstva kultury ČR věnoval mimořádnou pozornost a abyste zvážil možnosti, jak napomoci obnovení fungování v oblasti umělecké reflexe etablovaného portálu Opera Plus.

S pozdravem

MgA. Josef Bartoš, šéfredaktor portálu Taneční aktuality

Mgr. Vladimír Hulec, šéfredaktor časopisu Taneční zóna

Mgr. Zdeněk Prokeš, předseda Tanečního sdružení ČR

Žádné komentáře

Přidat komentář

* - povinné pole

Taneční kalendář:

<<   >>
>>DIÁŘ NA CELÝ MĚSÍC<<
po ut st čt so ne

Tento den na pořadu:

*pro další akce vyberte den (měsíc) v kalendáři
Licence Creative Commons
Taneční aktuality.cz, jejímž autorem je Taneční aktuality o.p.s., podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .
Vytvořeno na základě tohoto díla: www.tanecniaktuality.cz
Podpora a partnerství: