Baletní loučení i návraty: Lisa-Maree Cullum a Alessandra Ferri

Baletní loučení i návraty: Lisa-Maree Cullum a Alessandra Ferri

Baletní loučení i návraty: Lisa-Maree Cullum a Alessandra Ferri

Německá taneční scéna se murozloučit s jednou ze svých nejoblíbenějších primabalerín, první sólistkou Bavorského státního baletu Mnichov Lisou-Maree Cullum. Se souborem, který od roku 1998 vede český rodák Ivan Liška, se rozloučí 7. června v komponovaném programu Les Ballets Russes, kde tančí v choreografii Bronislavy Nižinské Les Biches (Laně). Ivan Liška angažoval Lisu-Maree Cullum hned v roce svého nástupu a stala se na sedmnáct let oporou repertoáru pro klasické i současnější inscenace, doslova tváří souboru. Své úplně první angažmá měla v Anglickém národním baletu, posléze v Berlíně. V Mnichově byla rok po svém nástupu jmenována první sólistkou. Z jejího repertoáru: Olga a Taťána (Oněgin), Nikia (Bajadéra), Louisa (Louskáčk J. Neumeiera), Margarita a Prudence (Dáma s kaméliemi J. Neumeiera), Titánie (Sen noci svatojánské), Odetta a Odilie (Labutí jezero), Giselle, Raymonda, Kitri (Don Quijote), Julie (Romeo a Julie J. Cranka), Manon; choreografie Lucindy Childs, Williama Forsytha, Jiřího Kyliána, Hanse van Manena, Georgie Balanchina ad. V roce 1988 vyhrála první cenu na Prix de Lausanne a následovala další ocenění především národního charakteru, od ministra kultury dostala titul Bayerische Kammertänzerin.

Zatím ve Velké Británii zažívají diváci zajímavý umělecký návrat. V 52 letech přijala nabídku Wayna McGregora slavná tanečnice Alessandra Ferri tančí v jeho nové baletní inscenaci, která je inspirovaná romány Virginie Woolfové Woolf Works. Jde o plnohodnotnou sólovou roli v McGregorově stylu neodmyslitelně na špičkách. Alessandra Ferri ztvárňuje jednu z jejích nejznámějších literárních hrdinek Wolfové, Wolfové, Clarissu Dallowayovou, i spisovatelku samotnou. Alessandra Ferri oficiálně ukončila kariéru ve 44 letech, ale s trénováním nepřestala. Ani nyní však nepřekoná vzor Margot Fontayn, která tančila až do 60 let, v každém případě jde ale o precedens, kterému přikládá důležitost. Jako většina tanečníků ve středním věku hovoří často o diskriminaci zralých umělců, kteří mají divákům stále co nabídnout jako vyzrálí herci, i když je pro ně obtížnější udržet se v kondici fyzické.
Alessandra Ferri je původem Italka z Milána, u Královského baletu v Londýně začínala už v 15 letech a stala se múzou slavného choreografa Kennetha MacMillana. Ačkoli po několika letech odešla do Spojených států k American Ballet Theatre na pozvání Michaila Baryšnikova, je stále s britskou baletní scénou spojena. Wolf Works Wayna McGregora měly premiéru 11. května a čerpají ze tří románů: Paní Dallowayové, Oranda a Vln.
Připomeňme, že se nyní také blíží poslední vystoupení Silvie Guillem, která ohlásila ukončení kariéry už na podzim minulého roku. Poslední série gala představení složených z jejího aktuálního repertoáru se souhrnným názvem Life in Progress odstartují 26. května v divadle Sadler´s Wells, Silvie Guillem bude před britským publikem vystupovat do 31. května a pak následuje poslední turné. S jevištěm se loučí v neuvěřitelných 50 letech.

Zdroje: Bayerisches Staatsballet München, Royal Operea House, Daily Telegraph

Témata článku

Německo

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: