Červen bude v Bratislavě patřit tanci

Červen bude v Bratislavě patřit tanci

Červen bude v Bratislavě patřit tanci

Bratislava se opět stane městem tance. Od 16. do 24. června 2012 se sejdou tanečníci z Rakouska, Maďarska a Portugalska, aby spolu s domácími tanečními soubory předvedli divákům svoje umění na 16. ročníku mezinárodního festivalu současného tance Bratislava v pohybe. Součástí programu je i promítání filmů s taneční tematikou a tančit se bude i v ulicích města. 16. ročník festivalu „Bratislava v pohybe“ je rozdělený na dvě časti. Program první z nich, která začíná16. června, nabídne zahraniční i slovenské taneční inscenace, druhá část, která se bude konat v září, se zaměří víc na workshopy a vzdělávací projekty. Červnový festivalový program tvoří pět tanečních večerů, během nichž diváci uvidí představení z Rakouska, Maďarska, Portugalska a Slovenska. Kromě toho je na programu promítání dvou filmů Petra Bebjaka VoicesDarkroom i tanec v ulicích města.
Choreograf Chris Haring se svojí skupinou Liquid Loft otevře 16. června festival představením Talking Head, brilantní techno-artovou satirou na nová média. Skupina vznikla v roce 2005 spojením hudebníka Andrease Bergera, tanečnice Stephanie Cumming, dramaturga Thomase Jelineka a choreografa Chrise Haringa. Ve svých inscenacích a instalacích spojují Liquid Loft současný tanec s ostatními žánry umění a vytváří tak jednotné umělecké dílo. V Talking Head se dva milenci hádají – online. Účinkující, jako účastníci chatu, nepřetržitě vytvářejí nový obraz, jejich pokřivené počítačové grimasy se přenášejí naživo ze scény pomocí webkamery. Diváci se mohou těšit na zajímavý a zábavný multimediální projekt, ve kterém možno najdou i obrázky z vlastního života. Toto představení bylo realizované díky INTPA -INTERNATIONAL NET FOR DANCEAND PERFORMANCE AUSTRIA of Tanzquartier Wien z fondů BMUKK a BMeiA.

Dva večery festivalu Bratislava v pohybe budou patřit slovenským souborům. Alternativní divadlo elledanse vystoupí 17. června na své domovské scéně s představením Voda na vode. Choreografka Šárka Ondrišová s použitím pohybového materiálu interpretů vytvořila původní taneční inscenaci, která je sledem snových a vztahových obrazů a vypovídá o snech, pocitech a tužbách deroucích se z nevědomí do vědomí. 20. června čeká příznivce současného tance komponované představení věnované dvěma špičkovým českým choreografům – Jiřímu Kyliánovi a Liboru Vaculíkovi. Taneční soubor Divadla Nová scéna nastudoval dvě kontrastní choreografie mezinárodně uznávaného choreografa Jiřího Kyliána – čistě pohybovou kompozici Falling Angels na hudbu Steva Reicha a vtipné variace na Mozartovu hudbu Šest tanců. Komponovaný program pod názvem Czech in: Kylián – Vaculík doplňují Slovanské dvojzpěvy. Choreografie Libora Vaculíka v sobě spojuje výbušné a ryze národní Slovanské tance s intimními, až zranitelnými Moravskými dvojzpěvy. Vznikl tak „žánrový“ obrázek založený na protikladu dvou hudebních předloh Antonína Dvořáka.

Představení maďarského souboru Hodworks Basse Danse (22. červen), oceněné v tomto roce Labanovou cenou za nejlepší současné taneční představení v Maďarsku, je inspirované evropskou hudbou 15. století. Basse danse byl běžným dvorským tance, založeným na lehkých, elegantních pohybech. Rámec představení tedy určuje hudební styl a struktura pohybů, přičemž základním principem choreografie je nepředvídatelnost. Jednotlivé fragmenty pohybů získávají nové tvary. Choreografka a tanečnice Adrienn Hód je známá svým radikálním přístupem k tělu, prostoru, experimentální hudbě a jejich průnikem – včetně publika. To vše v téměř prázdném prostoru. Jak sama říká: „Ve svém pojetí dokážou těla a hlasy zaplnit jakýkoli prostor. Přitahuje mě úplná prázdnota. Nicota je nositelem inspirace, na kterou reaguje moje duše.“

Na rozdíl od Adrienn Hód portugalský choreograf Rui Horta založil inscenaci Talk Show (24. červen) na proměnlivé scéně, jejíž architektura a obrazy na ni promítané tvoří základ pro samotné vnímání díla. V představení Talk Show sledujeme mladý pár, který se navzájem objevuje, a stejný pár, ale v pokročilejším věku, který se opětovně znovuobjevuje. Dílo je pozoruhodné díky dvěma párům tanečníků odlišného věku, který určuje jejich pohybové možnosti. Mezi dynamickou choreografií, komentářem a přímým snímáním vzniká interakce, která tvoří z díla jeden z vrcholů festivalu. Inscenace přinese mimořádně intenzivní a intimní hlédnutí do vášnivého světa milenců s účelným použitím nahoty jako obnažujícího prvku v metaforické rovině.

Všechna představení (s výnimkou produkce elledanse) se odehrají na prknech Divadla Nová scéna. Součástí festivalu Bratislava v pohybe je také doprovodný program. Po představení Voda na vode (17. 6.) se budou promítat dva taneční filmy Petra Bebjaka VoicesDarkroom. Tancovat se bude i v ulicích města (9. a 16. června).
Mezinárodní festival současného tance Bratislava v pohybe se během své existence stal stabilní součástí kulturního života v hlavím městě Slovenska a prostorem pro rozvoj současného tance v zemi. Domácím souborům poskytuje potřebný prostor na konfrontaci s aktuálním děním v současném tanci. Více na

www.abp.sk. Zdroj: Bratislava v pohybe

Témata článku

Slovensko

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: