České soubory v Edinburghu slaví úspěchy

České soubory v Edinburghu slaví úspěchy

České soubory v Edinburghu slaví úspěchy

Na letošním festivalu Edinburgh Fringe, největší přehlídce divadla a tance na světě, vystupují letos pod společnou hlavičkou Czech Dance Showcase tři české nezávislé soubory. A hned po prvním týdnu festivalového maratonu si získaly pozornost diváků i kritiky. Czech Dance Showcase pořádá České centrum Londýn ve spolupráci s organizací Nová síť. Dosud největším úspěchem letošní české účastí na Fringe je bezesporu cena Herald Angel, kterou v sobotu 10. srpna udělil stejnojmenný deník formaci Spitfire Company & Damúza Theater za představení One Step Before the Fall. Tanečnice Markéta Vacovská a zpěvačka Lenka Dusilová převzaly cenu od producenta Johna Lloyda v rámci slavnostního ceremoniálu v Edinburgh Festival Theatre moderovaného Keithem Brucem, uměleckým editorem deníku The Herald.
Kritici na představení věnovanému boxerskému fenoménu Muhammadu Alimu a všem bojovníkům s Parkinsonovou chorobou ocenili zejména ohromující fyzický výkon Markéty Vacovské za hudebního doprovodu Lenky Dusilové. „Každé představení pro mne znamená prožít znovu celý život Muhhamada Aliho a v počtu představení je těch životů hodně a příběh pokaždé prožíváme na sto procent,“ Komentovala svůj výkon po převzetí ceny Markéta Vacovská.
Ceny Herald Angels jsou od roku 1996 udělovány v Edinburghu napříč všemi festivaly, které v srpnu ve městě probíhají. Kritici deníku Herald vybírají to nejlepší z Edinburgh International Festival, The Jazz & Blues Festival, The Edinburgh International Book Festival a Edinburgh Festival Fringe. Ceny se udělují celkem čtyřikrát během festivalu. Čeští umělci tak uspěli v konkurenci zhruba 24 000 performerů přijíždějících do Skotska z celého světa.
Edinburgh Fringe probíhá bezmála po celý srpen na 273 místech po celém městě a hostí více než 2500 inscenací. Kromě One Step Before the Fall na Fringe v rámci Czech Dance Showcase vystupuje Miřenka Čechová a Tantehorse s představením S/He Is Nancy/Joe a VerteDance s Kolik váží vaše touha? Všechny inscenace jsou součástí Czech Dance Showcase, zatím druhé oficiální prezentace českého divadla a tance, kterou na Fringe pořádá České centrum Londýn. Česká představení probíhají téměř každý srpnový den na scéně ZOO Venues a kromě tanečního výkonu musí soubory vynaložit velké úsilí na přilákání diváků a recenzentů. Zmiňované představení One Step Before the Fall zatím kromě prestižní ceny Heraldu získalo přízeň kritiků deníku Scotsman a Broadway Baby. Velký počet recenzí obdrželo i tanečně vizuální představení S/He Is Nancy/Joe Miřenky Čechové a Tantehorse, o kterém mimo jiné psali editoři Scotsman, Fringe Review, The List. Nezávislý festivalový deník Broadway Baby udělil S/He Is Nancy/Joe nejvyšší počet pěti hvězd. Čtyři tanečnice z VerTeDance zase Donald Hutera, recenzent deníku The List, po zhlédnutí představení Kolik váží vaše touha? označil za „vnučky Piny Bausch“. Zdroj: Česká centra

Témata článku

Velká Británie

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: