Dnes začíná 10. ročník festivalu Nu Dance Fest 2015

Dnes začíná 10. ročník festivalu Nu Dance Fest 2015

Dnes začíná 10. ročník festivalu Nu Dance Fest 2015

Mezinárodní festival Nu Dance Fest uvede v Bratislavě od 4. do 8. listopadu 2015 několik představení - taneční vystoupení, textová divadla, díla hraničící se sound artem, veřejné diskuse a workshopy. Hlavními hosty festivalu je dvojice Jonathan Burrows a Matteo Fargion, kteří jsou držiteli několika významných cen současného tance (New York Dance and Performance Bessie Award). Cílem festivalu je zprostředkovat nejnovější trendy v současném tanci, pohybovém divadle a konceptuální díla především slovenských autorů.
Zahajovací večer bude patřit dvěma představením. Prvním je Area Lucie Kašiarové a Petera Machajdíka a Synovial Marka Zelinky a Martina Talagy, kteří řeší mužský svět dneška. Area je umělecké spojení dvou slovenských umělců v multižánrovém představení, kde se mísí tanec, nová média a současná vážná hudba.
Ve čtvrtek 5. listopadu je pro diváky připravena premiéra Moniky Haasové a Pétera Csériho Peace, která se odehraje v netradičních prostorách. Dále na festivalu vystoupí Debris Company se svým představením Clear, které mimo jiné získalo Speciální cenu poroty na festivalu Nová drama 2015.
„Výjimečnou událostí je uvedení ikonického duetu Both Sitting Duet anglicko-italské dvojice tvůrců Jonathana Burrowse a Mattea Fargiona. Diváci uvidí i jejich duet Body Not Fit For Purpose, vytvořený speciálně pro Bienále Benátky 2014. Bakkheia  je zas představení, které bylo vybráno mezi nejlepší evropské taneční díla tvůrců do 35 let v rámci evropské sítě Aerowaves. Peter Šavel a jeho spolutvůrci pod hlavičkou BOD.Y - představují fyzicky náročný ,prostor pro totálně bytí‘ s nečekaným závěrem,“ dodávají organizátoři.
V závěrečný den festivalu se představí holandsko-italská produkce POP skupiny My Sisters'Collected Fantasies - sound art na jevišti, jehož finální podoba vznikla pod dohledem hudebníka Felixe Kubina.
„Speciální festivalová sekce - nové tváře současného tance - představí při pozdních voňavých snídaních díla Jany Smokoňovej Experiment a Versus dvojice Kristýna Chmelíková a Maja Danadová. Festivalové pozvání přijal bývalý choreograf a tanečník, v současnosti mezinárodní poradce pro oblast performing arts na francouzském Ministerstvu kultury, Laurent Van Kote, který bude ve Studiu 12 vést otevřený seminář a panelovou diskusi na téma Proč a jak podporovat nezávislou scénu,“ říkají organizátoři festivalu.
V rámci festivalu se budou také udělovat ceny za nejlepší světelný design a nejlepší taneční film v rámci 2. ročníku soutěže Nu Video Dance. Představení se budou i letos odehrávat v A4, ale přibyly i scény ve Studiu 12 nebo divadlo LAB na VŠMU. Více informací

zde.

Zdroj: Nu Dance Fest

Témata článku

Slovensko

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: