Festival Nová generace opět představí místní i zahraniční studentskou tvorbu

Festival Nová generace opět představí místní i zahraniční studentskou tvorbu

Festival Nová generace opět představí místní i zahraniční studentskou tvorbu

Ve dnech od 23. do 25. listopadu 2018 pořádá Katedra tance HAMU Festival Nové generace. Jde o studentský festival mladých tvůrců v oblasti tance, kterého se tradičně účastní také hosté ze zahraničních škol. První festivalový den se bude konat site-specific v prostorách HAMU v režii tamních studentů katedry tance ve spolupráci se studenty JAMU. Na následující dva dny se festival přesune do Divadla DISK, kde se nová generace tanečních tvůrců představí v komponovaných programech.

Projekt Nová generace poskytuje příležitost prezentace vlastní tvorby studentům katedry tance HAMU a Festival Nové generace je každoročně podzimním vyvrcholením těchto příležitostí. Zároveň je festival networkingem mezi tuzemskými i zahraničními školami, věnujícími se performativnímu umění. Letošního ročníku se vedle domácích zúčastní studenti z VŠMU v Bratislavě a Anton Bruckner Privatuniversität z Linze.
Program festivalu zahájí site-specific procházka převážně po Hartigovském paláci, sídle katedry tance HAMU. Studenti rozpohybují všemožná zákoutí budovy, představení bude probíhat formou organizované trasy.
Druhý den festivalu se představí v Divadle DISK dva choreografové. Bude to Johannes Randolf s choreografií 2gather/al(l)one, jedním z nejčerstvějších děl festivalu, který měl svou premiéru 16. listopadu 2018 v Linzi. Druhá polovina večera bude patřit Alici Minárové s choreografií n o m a d, kterou autorka uvádí slovy: „V projektu se setkávají umělci z různých kulturních a společenských prostředí, ale i rozmanitých profesních zázemí - tanečních, pohybových a divadelních přístupů. Odlišná lidská zkušenost se otiskla do tvorby díla.“
Závěrečný večer festivalu se bude skládat z vícera choreografií kratšího formátu. Všichni choreografové nedělního večera jsou zároveň interprety a jde ve většině případů o sóla. Představí se Eduard Adam Orszulik se svým Sólem, dále Dominika Stróżewska s choreografií an aimless series of words and fragments of thoughts, poté bude následovat Ako nikdy predtým Lukáše Záhoráka a večer zakončí choreografické a zároveň interpretační duo Michael Gross & Kamil Mrozowski s dílem BLUE // Work in Progress.

Program festivalu:

pátek 23. 11. – HAMU, Malostranské náměstí 13 – sraz u vrátnice Hartigovského paláce
tvůrci: Natálie Matysková, Eva Urbanová, Anna Benháková, Jan Razima, Petra Hájková, Adam Eduard Orszulik

sobota 24. 11. – DAMU, Divadlo DISK, Karlova 26
1. 2gather/al(l)one
Choreografie: Johannes Randolf (AT)
Interpretace: Veronika Tököly (SK), Jerca Rožnik Novak (SL)

2. n o m a d
Koncept: Alica Minárová (SK)
Performeři: Mira Studer (CH), Sabina Bočková (CZ), Solène Schnüriger (CH), Tereza Slávkovská (SK), Tomáš Janypka (SK)

neděle 25. 11. - DAMU, Divadlo DISK, Karlova 26
1. Sólo
Choreografie a interpretace: Eduard Adam Orszulik

2. an aimless series of words and fragments of thoughts
Choreografie a interpretace: Dominika Stróżewska

3. Ako nikdy predtým
Choreografie a interpretace: Lukáš Záhorák

4. BLUE // work in progress
Choreografie a interpretace: Michael Gross & Kamil Mrozowski

Zdroj: Nová generace

Témata článku

Tanec

Festival Nová generace

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

SOUVISEJÍCÍ

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: