Kino Aero uvede v přímém přenosu originální muzikál Fela! v choreografii Billa T. Jonese

Měsíc před slavnostním předáváním „hudebních Oscarů“ – cen Grammy - uvede kino Aero přímý přenos netradiční muzikálové show Fela!, jednoho z pěti nejlepších amerických muzikálů nominovaných v kategorii Best Musical Show Album za rok 2010. Přenášet se bude z londýnského Národního divadla, kde vznikla britská verze tohoto broadwayského hitu. Stejně jako americkou, tak i britskou verzi vytvořil slavný afro-americký choreograf 20. století Bill T. Jones. Přenos se uskuteční 13. ledna 2010 od 19.45 hod.
Symbol afro-americké taneční scény Bill T. Jones se považuje za jednoho z nejinovativnějších choreografů 20. století. Za choreografii muzikálu Fela! získal již podruhé cenu Tony (Tony Award). Je držitelem mnoha nejvyšších ocenění jako Kennedy Center Honor, MacArthur Genius award, Bessie award ad. O tanec se začal zajímat skrze kontaktní improvizaci a postmoderní choreografy jako Yvonne Rainier. V roce 1982 vytvořil se svým životním partnerem Arniem Zanem slavný soubor Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company, pro který dosud vytvořil více než 140 děl. Soubor byl symbolem newyorské eroticky provokativní postmoderny 80. let. Kromě toho vytvořil i díla pro Alvin Ailey American Dance Theater, Boston Ballet, Balet lyonské opery a Berlínský balet, Glyndebourne Festival a další. Jeho choreografie vždy nesou výrazný výtvarný element, často se zajímal o politická a genderová témata, ale v posledních letech se přiklání k novým médiím a čistému abstraktnímu pohybu.
Pro Billa T. Jonese bylo představení Fela! režijním debutem, žádným nováčkem na muzikálové ani braodwayské scéně ovšem není. Před Fela! získal již jedno ocenění Tony za choreografii na představení Spring Awakening a mnoho dalších za choreografie moderního tance a baletu. Ačkoliv Fela! pochází z Broadwaye, není typickým broadwayským muzikálem s jeho stereotypy, naopak snaží se je bořit a klasický divadelní prostor zcela ponořit, prosáknout a zahalit atmosférou undergroundového klubu. Tanečníci často překračují hranici jeviště-hlediště a z diváků tak dělají účastníky. Bill T. Jones představuje žánrově sice muzikál, ovšem formou zcela ojedinělý s důrazem ne na příběh, ale na pocit a celkové emotivní vyznění inscenace. Hlavním hybatelem celého představení je rytmus a Felova hudba, těm jsou všichni na scéně podřízeni. V začátcích si Bill T. Jones a Jim Lewis, se kterým napsali scénář, představovali jen snové scény kolem Kutiho hudby, v klubu s tanečním parketem. Bill T. Jones vzpomíná: „Lidé, kteří do této záležitosti dali peníze nám ale říkali: `Ne ne, musíte dělat ústupky a vyprávět příběh – něco, co někde začíná a někam se vyvíjí` To bylo těžké.“
Více o představení FELA! A jeho tvůrcích na http://www.aerofilms.cz/novinky/132-V-hlavni-roli-kral-afrobeatu-FELA/.
Zdroj: Aero

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: