Laterna magika oslaví šedesát let své existence

Laterna magika oslaví šedesát let své existence

Laterna magika oslaví šedesát let své existence

Laterna magika, první multimediální divadlo na světě, vstoupila letos do jubilejního 60. roku existence. Zrodila se na Světové výstavě Expo 58 v Bruselu a je jedním ze symbolů poetiky a vynalézavosti českého divadelnictví. Národní divadlo, jehož je Laterna magika součástí, oslaví její výročí na konci dubna.

Dne 28. dubna v 18:30 proběhne nejprve ve videogalerii Nové scény vernisáž audiovizuální instalace inspirované odkazem Laterny. Tvorby se ujal František Pecháček, který se podílel také na loňské premiéře Laterny magiky Cube. S využitím principů, na kterých byla Laterna magika od svých počátků postavena a které ji definovaly, bude osobitě vyprávět její historii.
Téhož dne ve 20:00 oslaví Laterna magika své výročí představením, ve kterém se setká historie se současností. Na programu je Otvírání studánek, třetí novodobá rekonstrukce jevištní kantáty Bohuslava Martinů, kterou už v roce 1960 připravil režisér Alfréd Radok s choreografkou Zorou Šemberovou, někdejší světově první představitelkou Julie v Prokofjevově baletu Romeo a Julie. V kontrastu k historickému kusu uvede Laterna ve stejný večer také nejnovější inscenaci Cube, která původní principy Laterny magiky spojila s novými prostředky: současným tancem a videomappingem.
Jaké byly osudy Laterny magiky v prvních desetiletích, se diváci dozví v nové publikaci, která vznikla na základě rozhovorů taneční publicistky Lucie Kocourkové s umělci, kteří v souboru v době jeho vzniku působili. Nese název Laterna magika: Zlatá éra očima pamětníků a pokřtěna bude po večerním představení.

Diskuse a prohlídky
V neděli 29. dubna se budou diváci moci účastnit ND Café, u dobré kávy bude příležitost na povídání s umělci, tentokrát samozřejmě na téma Laterny magiky. Přítomna bude vedoucí výzkumného projektu o Laterně magice z Národního filmového archivu Andrea Průchová, vedoucí uměleckého souboru Pavel Knolle nebo dramaturg a režisér Lukáš Trpišovský. Diskuse se koná na Nové scéně Národního divadla ve foyer Nové scény. Večer bude na programu stálice repertoáru Laterny magiky Kouzelný cirkus.
V pondělí 30. dubna diváky čeká Backstage Laterny magiky: návštěva zákulisí a zapovězených míst. Prohlídky začnou v 17:00 a potrvají vždy 40 minut. Diváci si například vyzkouší, jak se cítí tanečníci během představení, když se jim v inscenaci Cube rozběhne projekce přímo pod nohama.
Ve 20:00 následuje repríza inscenace Cube a po ní diskuse s tvůrci, které se zúčastní režisér inscenace a zároveň vedoucí uměleckého souboru Laterny Pavel Knolle, choreografové a tanečníci David Stránský a Štěpán Pechar a hudební skladatel Jan Šikl.

Výtvarná instalace Jakuba Nepraše v květnu
Šedesátý rok existence Laterny magiky pokračuje dalšími doprovodnými programy a akcemi. Dne 22. května představí nové dílo inspirované Laternou audiovizuální umělec Jakub Nepraš. Ten před deseti lety vytvořil projekce k show Code 58.08, která připomínala 50. výročí účasti Československa na Expu 58 a která je nyní součástí inscenace Laterny magiky Cocktail 012 – The Best of. Nová instalace Jakuba Nepraše Kulturní Roj, kombinující výtvarné umění a důmyslné projekce, bude umístěna ve venkovním prostoru u provozní budovy ND. Vernisáž proběhne po představení Cube ve 21:30 na náměstí Václava Havla, kdy projekce vyniknou v soumraku

Zdroj: Laterna magika

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: