Letní Letná představí český nový cirkus a pantomimu napříč generacemi

Letní Letná představí český nový cirkus a pantomimu napříč generacemi

Letní Letná představí český nový cirkus a pantomimu napříč generacemi

Mezinárodní festival Letní Letná od 15. srpna do 2. září 2018 představí nejrůznější podoby nového cirkusu a vedle zahraničních umělců uvede širokou paletu umělců několika generací. Diváci se mohou těšit na celou řadu premiér a poznají domácí podhoubí žánru, jehož tvůrce spojuje schopnost vyjádřit pohybem, tancem, akrobacií ale i hudbou a světlem pohledy na svět okolo nás i do našeho vlastního nitra. Více informací na www.letniletna.cz.

Nová premiéra Losers Cirque Company s názvem Vzduchem je inspirovaná knihou Jonathan Livingston Racek. Divadlo Bolka Polívky přiveze klaunérii Letem sokolím, na jejíž přípravu principál divadla osobně dohlédl a z níž vyplyne, že lhát se nemá, ani když víte, že máte pravdu. Bratři v tricku spojí své síly s Holektivem a představí společnou mysliveckou romanci plnou cirkusových trofejí s názvem Lov. Další představení uvedou například soubory Cie Pieds Perchés,  Circo Frico, Feel the Universe nebo Vít Neznal & kol.
Zcela unikátní bude možnost setkání s Ctiborem Turbou, mimořádnou a mezinárodně uznávanou osobností, která spoluvytvářela historii evropské pantomimy i základy moderního nového cirkusu. V malém karavanu, maximálně pro 6 diváků, promítne a okomentuje diváky vybrané úryvky filmů. „Je mi sedmdesát čtyři let, tedy jako mim jsem neužitečný. Už ani jako pedagog nepracuji, přestože jsem založil a vedl dvě katedry mimů. Naštěstí jsem miloval film, k filmu se lísal a o filmovou tvorbu usiloval. Takže vedle divadla, které večer dohráno, beznadějně mizí, zůstávají dokumenty, studentské filmečky a sporadicky filmy,” říká k tomu Turba.
Losers Cirque Company připravil pro letošní Letní Letnou premiéru nového projektu, ve kterém sledujeme postavu, která našla radost a vášeň pro let, jež jí dovoluje jít do všeho po hlavě a posouvat hranice.  Vít Neznal & kol uvede hned dvojici představní. Premiéru inscenace Nesnesitelná tekutost bytí, ve kterém téma věčné nejistoty a tekuté modernity bude hledat, definovat a přelévat v obrovském akváriu, budou mít možnost diváci vidět na vedlejší scéně Letní Letné, která bude v letošním roce na Jatkách78. Představení Chyba bude pak k vidění tradičné ve festivalovém areálu na Letné.
V klaunérii Divadla Bolka Polívky Letem sokolím jde o přátelství dvou klaunů, náčelníka župy Břéti a jejího jediného aktivního člena Čeňka, kteří se ve staré sokolovně urputně snaží připravit na Všesokolský slet. Bratři v tricku se na Letní Letné představí třikrát. V rámci open air uvedou Běžkařskou odyseu a v Českém stanu uspořádají Funus, pohřební koktejl černé grotesky a poetických obrazů namíchaný pomocí cirkusových disciplín. Do třetice všeho dobrého spojí pak své síly se souborem Holektiv a společně uspořádají Lov.
Dvě holé židle a fyzický dialog na pozadí lidských vztahů, to je Bibi2 česko-italského dua Circo Frico. Skupina Feel the Universe Circus Company bude zkoumat nejednoznačný fenomén spolupráce v závislosti na jejím směřování a cíli v představení s názvem Collaboration/Kolaborace. Soubor Cie Pieds Perchés předvede v pražské premiéře akrobatické představení Mezi řečí, komedii na laně o WhatsAppu nebo Instagramu, která na pomezí nového cirkusu a pohybového divadla zkoumá vše, co si v 21. století na dálku (ne)říkáme. Collective Momentum divákům ukáže Pokoj plný touhy, obav, vzpomínek, snů a v neposlední řadě závěsné akrobacie. Víťa Marčík uvede představení Robinson Crusoe, které vzniklo na motivy stejnojmenného románu Daniela Defoe.
I v letošním roce chystají organizátoři několik „pouličních“ představení. Chybět nebude VOSTO5 a jejich Stand'artní kabaret, ale letos nám představí i osudový příběh nejúspěšnějšího českého lyžaře Bohumila Hanče a jeho přítele Václava Vrbaty v loutkohereckém pozdravu s názvem Slzy ošlehaných mužů. Squdra Sua uvede divadelní představení na způsob grotesky marinované v klauniádě s názvem Happy hour. Cink Cink Cirk v představení s názvem Dukto oslaví léto, odlišnost a šílenství. Studenti CIRQUEONu pod uměleckým vedením Stéphanie N'Duhirahe a Cécile da Costa se představí jako Cirquonauti.

Zdroj: SMART Communication s.r.o.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: