Louskáček z Královského baletu v Londýně míří do českých kin

Louskáček z Královského baletu v Londýně míří do českých kin

Louskáček z Královského baletu v Londýně míří do českých kin

V českých kinech bude uveden Louskáček v podání londýnského Královského baletu. Balet s hudbou Petra Iljiče Čajkovského a v choreografii Petera Wrighta je už tradičním symbolem Vánoc. Návštěvníci kin budou mít možnost vidět britského Louskáčka v deseti českých kinech od 3. do 26. prosince 2018.

V roce 1984 choreograf Peter Wright tvůrčím způsobem přepracoval původní a bezmála sto let starou choreografii Lva Ivanova, jenž tehdy v jevištní realizaci navázal na svého učitele Maria Petipu. „Myslel jsem si, že se bude Louskáček hrát tak dvě tři sezony,“ říká devadesátiletý choreograf. Pravdou je, že Wrightův Louskáček se stal součástí britské vánoční tradice. Společně s designérkou Julií Trevelyan Oman využili poezie malovaných dřevěných hraček, hřejivých barev a pohádkových i elegantních kostýmů a uniforem. Samotný příběh Louskáčka bojujícího s myším králem vychází z pera E. T. A. Hoffmanna.
Vedle slavných baletních čísel, jako je tanec sněhových vloček či tanec Cukrové víly, se před diváky odehrává podívaná v podobě pestrého pohádkového reje, do kterého je zapojen celý baletní ansámbl. Hostující baletní mistr Christopher Carr měl na zkoušce v sále v jednom okamžiku zhruba dvě stě tanečníků. V inscenaci se objevují původní kostýmy, které na scéně „vystoupily“ již bezmála šestsetkrát, takže péče o ně vyžaduje téměř restaurátorské kvality. Potvrzuje to i Natalia Stewart, jež na první londýnské baletní scéně provádí kostýmní supervizi: „V zákulisí jsou stále připravené a pohotové švadleny s jehlami, spínacími špendlíky a dalšími proprietami, takže když taneční číslo dovolí protagonistovi zmizet ze scény, v okamžiku se kostým upraví, zašije, zpevní. Musí to být opravdu bleskurychlé zákroky,“ dodává.

Kdy a kde:
3. prosince od 20:15 – přímý přenos

Praha – Bio Oko
Turnov – Sféra
Frýdek Místek – Vlast
Hradec Králové – Bio Central
Šumperk – Oko
Rýmařov – Kino

4. prosince – záznam
Hodonín – Svět

9. prosince – záznam
Semily – Jitřenka

17. prosince – záznam
Zlín – Golden Apple Cinema

22. prosince – záznam
Náchod – Vesmír

26. prosince – záznam
Praha – Bio Oko

Zdroj: Aerofilms

Témata článku

Královský balet v Londýně

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: