Osmé pokračování Prague-New York Effects propojí Věru Ondrašíkovou a Ikue Mori

Osmé pokračování Prague-New York Effects propojí Věru Ondrašíkovou a Ikue Mori

Osmé pokračování Prague-New York Effects propojí Věru Ondrašíkovou a Ikue Mori

Česká tanečnice a choreografka Věra Ondrašíková a americká hudebnice Ikue Mori společně vystoupily 1. prosince 2017 v České národní budově na Manhattanu. 11. prosince 2017 se představí i českému publiku v pražském Paláci Akropolis. České centrum New York a Palác Akropolis tak završí dvouletý projekt Prague-New York Effects, který propojuje etablované české a americké umělce.

„Už poosmé v New Yorku došlo k propojení české a americké umělecké scény. Pražsko‑newyorské efekty umožňují etablovaným umělcům z Česka i Spojených států přibližně týdenní rezidenci v Bohemian National Hall, jejímž výsledkem je jedinečné společné představení v obou zemích,“ říká Barbara Karpetová, ředitelka Českého centra v New Yorku.
Dosavadních sedm efektů se představilo nejen v New Yorku a v Praze, ale i ve Washingtonu D.C., Plzni a Ostravě. Prague-New York Effects jsou součástí projektu The Thomas M. Messer Bohemian Creative Hub. Zatímco „Efekty“ slouží jako platforma výhradně pro etablované umělce, Open Call New Bohemia je otevřený začínajícím umělcům do 30 let. Ti mají možnost dvakrát ročně prezentovat svá díla v galerii a kině Českého centra New York. Třetí linku Bohemian Creative Hub pak tvoří vzdělávací workshopy a semináře, které umělci připravují pro širokou veřejnost na obou stranách Atlantiku.
Projekt Prague-New York Effects byl zahájen v únoru 2016 vystoupením zpěvačky Lenky Dusilové a tanečnice a vokalistky Tendayi Kuumba. Druhý efekt propojil choreografa, tanečníka a uměleckého šéfa Baletu Národního divadla v Praze Petra Zusku s multiinstrumentalistkou, zpěvačkou, skladatelkou a tanečnicí Jen Shyu. Třetí efekt přivedl na pódium herečku a zpěvačku Helgu Davis a tanečníka a choreografa Jiřího Bartovance. Čtvrtý́ efekt spojil cesty tanečnice Tami Stronach a mága multimediálních kompozic Tomáše Dvořáka aka Floexe. Pátý svedl dohromady skladatele Petra Baklu, klavíristu Josepha Kuberu a smyčcový kvartet Momenta Quartet. Šestý umožnil spolupráci hudebního skladatele Michala Rataje a houslového dua String Noise. Dosud poslední sedmý efekt byl vystoupením ve stylu stand up comedy Miřenky Čechové, Roberta Janče a Quentina Heggse.

Zdroj: Art Frame Palác Akropolis, s.r.o.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: