Pražská derniéra sólového projektu Devoid

Pražská derniéra sólového projektu Devoid

Pražská derniéra sólového projektu Devoid

Ve čtvrtek 22. března 2018 se v divadle Ponec uskuteční pražská derniéra inscenace Devoid Michala Záhory, která vznikla za podpory a v rámci projektu Be SpectACTive!. Světová premiéra proběhla 19. července 2015 na Kilowatt Festival v Itálii, ta česká se konala 16. září 2015 v divadle Ponec.

Na začátku byli skuteční lidé - účastníci workshopu - jejich dopisy blízkým, a v dopisech to, co mají nejvíce na srdci, nebo to nejdůležitější, co jim nestihli říci. Jednotlivé hlasy pisatelů se propojují, prolínají, vrství. Tato polyfonie autentických zpovědí zpracovaných pomocí metody verbatim do jednolitého textu, vyzývá tanečníka k dialogu.
Marcela Benoniová pro Taneční aktuality napsala, že Záhora v Devoid: „Zdařile přetavuje emoce sálající z dopisů do pohybových tvarů. Tu je cítit zdráhání, tu zoufalost a beznaděj, tu prázdnota, která jedince poznamená na celý život. Síla stojí samozřejmě i na příbězích, které po sobě následují, ale i se různě překrývají a vrství. Smutné osudy a lidské chyby, které nelze napravit, jsou tematicky spjaty s rodinou a blízkými. Někdy je Záhora více rozpohybuje, někdy naopak znehybní s použitím nepatrných gest. Ta mají účinek díky osvětlení, které současně téměř zmizí a zatemní scénu.“

Zdroj: Tanec Praha, Taneční aktuality

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: