Pražský komorní balet uvede zítra premiéru komponovaného večera Symbióza

Pražský komorní balet uvede zítra premiéru komponovaného večera Symbióza

Pražský komorní balet uvede zítra premiéru komponovaného večera Symbióza

Premiéra komponovaného večera Pražského komorního baletu s názvem Symbióza se uskuteční 29. dubna 2018 v Divadle na Vinohradech. Objeví se v ní nové choreografie Jiřího Pokorného a Lukáše Timuláka, tanečníků a choreografů, kteří se proslavili především za hranicemi České republiky. Oba dva umělci s PKB spolupracují poprvé. Premiérové představení bude symbolicky uvedeno tuto neděli, kdy se po celém světě slaví Mezinárodní den tance, velký svátek tanečního umění, oslava těla a pohybu.

Jiří Pokorný je jedním z českých tanečníků a v posledních letech i choreografů, kterým se podařilo prosadit v zahraničí. Pokorný prošel dlouholetým angažmá v Nederlands Dans Theater, několik let tančil v souboru kanadské choreografky Crystal Pite a poslední roky se stále intenzivněji věnuje vlastní tvorbě. „Do nového díla jsem obsadil sedm tanečníků. Celý večer je inspirován tematikou klimatu, a to zejména v jeho přirozeném chování během klimatických změn, které mohou mít svazující vliv na naši existenci v dnešní době,“ říká Pokorný o své inscenaci Svět Sedmikrásek  a dodává: „Pro umělecké ztvárnění tohoto námětu jsem se volně inspiroval myšlenkou, kdy biosféra planety Země představuje symbol věčného pohybu. Její vlivy, principy a neustálé proměny jsou opakujícím se koloběhem života v časoprostoru, ve kterém se rodí a zaniká vše živé…“
Příprav druhé choreografie projektu se zhostil slovenský tanečník a choreograf Lukáš Timulák, umělec, který také před lety vzešel z „Kyliánovy líhně“. V nové choreografické práci se zabývá prvky, které jsou v neustálé vzájemné závislosti a výměně, a které se neustále prolínají – přírodou, lidskými bytostmi a jejich životním prostorem. Odtud také název díla pro šest sólistů PKB – Prolínání. „Spolupráce s tanečníky Pražského komorního baletu je velmi příjemná,“ říká o procesu příprav Timulák. „Jsou velmi mladí, ale také ohromně otevření a pracovití. Je nesmírně zajímavé tvořit a zároveň vnímat, jak se tanečník před vámi mění. Někdy podle vašich představ a jindy zase naopak. Právě tam vznikají zajímavé hrany a body, v nichž se člověk zastaví, kdy objevuje a nalézá různé možnosti postupu a změn, dodává Timulák.
„Připravit velký večer je pro každý nezávislý soubor velmi náročné a i této premiéře samozřejmě předcházejí dlouhé měsíce tvrdé práce,“ uvádí Ladislava Jandová, ředitelka Pražského komorního baletu. „V těchto dnech intenzivní přípravy komponovaného večera vrcholí a my si velmi vážíme, že mu svou laskavou záštitu udělili ministr kultury České republiky Ilja Šmíd, Mistr Jiří Kylián a velvyslanec Nizozemského království pan Kees J. R. Klompenhouwer, uzavírá Ladislava Jandová.

Zdroj: Pražský komorní balet

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: