Archiv NDT ke zhlédnutí díky Cinedans

Slavný soubor NDT (Nederlands Dans Theater) se spojil s webovou platformou festivalu Cinedans, kde až do 19. prosince nabízí zdarma ke zhlédnutí taneční filmy ze svého bohatého archivu včetně Silent Cries Jiřího Kyliána.

Silent Cries. Foto Joris Jan Bos.

Silent Cries. Foto Joris Jan Bos.

Cílem spolupráce je představit počátky záznamů tanečních děl, tance pro kameru a raných filmových experimentů. Ke zhlédnutí budou dva filmy z první dekády existence souboru, díla Kain en Abel (1961) a Mouvement de la Hollande (1959) od Hanse van Manena, respektive Rudiho van Dantziga.

Mouvement de la Hollande, dílo zaměřující se na nizozemskou společnost a její obnovu po 2. světové válce, režíroval Leen Timps a filmový záznam vznikl ještě před oficiálním založením NDT. Manenův Kain en Abel inspirovaný biblickým příběhem o bratrech Kainu a Abelovi se zaměřuje na bratrský souboj o ženu a interprety jsou zde jedni z prvních členů NDT – Jaap Flier, Gérard Lemaître a Hanny van Leeuwen.

Silent Cries Jiřího Kyliána na preludium Faunovo odpoledne Clauda Debussyho byly vytvořeny v roce 1986, filmově zaznamenány o rok později. V centru pozornosti stojí Kyliánova múza, jedinečná Sabine Kupferberg.

Ke zhlédnutí je rovněž sedmdesátiminutové A – Z NDT, film, který vznikl k jeho 60. výročí a ukazuje díla J. Kyliána, Williama Forsytha, Ohada Naharina, Meryl Tankard, Jeroma Robbinse nebo Edwarda Cluga a Johana Ingera.

Vše výše zmíněné můžete zhlédnout do neděle 19. 12. 2021 zde.

Zdroj: www.ndt.nl, www.cinedans.nl

Témata článku

CinedansHans van ManenJiří KyliánRudi van DantzigSabine Kupferberg

Nederlands Dans Theater

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: