Patří těhotenství na jeviště? Martina Hajdyla Lacová přináší časově limitovanou taneční performanci Bodies in Progress

V aktuálním projektu Bodies in Progress umělecké platformy ME-SA tematizuje tanečnice a choreografka Martina Hajdyla Lacová na jevišti své těhotenství. Toto unikátní taneční dílo se bude uvádět exkluzivně pouze v období duben až červenec 2024, tedy mezi 22. a 38. týdnem těhotenství, prvním termínem je uvedení v Praze v rámci festivalu Venušiny dny 22. dubna v divadle Venuše ve Švehlovce. Každé uvedení bude pro performerku novou výzvou jak promlouvat k divákovi skrze své proměňující se tělo.

Patří těhotenství na jeviště? Martina Hajdyla Lacová přináší časově limitovanou taneční performanci Bodies in Progress

Patří těhotenství na jeviště? Martina Hajdyla Lacová přináší časově limitovanou taneční performanci Bodies in Progress

V překvapivém časovém souladu s aktuálně hojně diskutovaným tématem těhotenství a mateřství v uměleckém průmyslu přichází Martina Hajdyla Lacová a vnáší pohybově aktivní reakci. Všichni jsme začali život v těle jiné lidské bytosti, ponořeni do systémové výměny, absorbující živiny z těla matky stejně jako hormonální deriváty emocí a zároveň vylučující náš biologický odpad skrze její tělesné otvory. Psychoanalytička Joan Raphael-Leff k tomu dodává: „Jakmile si žena uvědomí početí, přestává být jednotlivcem, nýbrž obývanou množinou.“

„Východiskem projektu je změna reality, které chci dát prostor. Dovolit si fyzicky zkoumat a scénicky zpřítomňovat paradox bytí ve svém těle, které v tomto období není jen moje. Dát prostor expresivitě proměňujícího se těla,” vysvětluje osobní motivaci Martina Hajdyla Lacová, autorka konceptu a performerka. „Původně jsem v roce 2024 měla naplánované dva mezinárodní projekty pod hlavičkou ME-SA, kde jsem měla působit jako tanečnice, performerka. Avšak v mém těle k sobě doputovaly dvě buňky, které se nerozdělitelně propojily a všechno mění. Moje plány, moje tělo, mojí mysl,” upřesňuje Hajdyla Lacová.

Uvedení performance je z důvodů jí určujících limitované pouze rokem 2024. Další uvedení budou následovat mimo Prahu. Už nyní je potvrzené uvedení 10. května ve spolupráci s MOVE Ostrava ve Studiu G., 19. června v Bratislavě v Nové Cvernovke a 20. června v centru nezávislé kultúry Záhrada v Banské Bystrici. Do Prahy se pak performance vrátí 3. července, kdy se odehraje ve venkovním prostoru Studia ALTA v rámci programového bloku zaměřeného na ženy v umění. Další termíny uvedení jsou již v jednání.

Zdroj: ME-SA

Témata článku

Bodies in ProgressMartina Hajdyla Lacová

ME-SA

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: