Jiří Kylián slaví 75. narozeniny

Jiří Kylián, významný světový choreograf, oslaví 21. března 75. narozeniny. Patří k nejslavnějším Čechům a je nositelem jednoho z nejvyšších ocenění na poli umění. Členství v prestižní francouzské Akademii krásných umění mu bylo oficiálně uděleno při slavnostním ceremoniálu 13. března 2019 v Paříži. Při inauguraci dostává každý nový člen akademie meč, který má jeho profesi symbolizovat. Tento artefakt se stává jeho atributem a zbraní na obranu umění a kultury. Má navíc výstižně vyjadřovat podstatu umělcova světa. Její královská Výsost princezna hannoverská předala Jiřímu Kyliánovi meč dle jeho vlastního návrhu, na jehož jílci je zpodobněna tanečnice – Ptačí žena stojící na stříbrných křídlech. Symbol, že umění choreografie je povýšeno na novou úroveň.

Jiří Kylián slaví 75. narozeniny

Jiří Kylián slaví 75. narozeniny

Jiří Kylián je prvním choreografem na světě, který toto významné ocenění získal a kvůli kterému se akademie rozhodla otevřít novou kategorii: Choreografie. Díky jeho dílu zažíváme neopakovatelné doteky mistrovské krásy.

U příležitosti tohoto výročí uvádí Balet ND spolu s Českou televizí 21. března na ČT art (20.15) reprízu přímého přenosu premiéry inscenace Kylián – Mosty času z historické budovy Národního divadla. Kromě toho nabídneme na oficiálním YouTube kanále Baletu ND zdarma ke zhlédnutí od 21. do 27. března dokument Jeden rok v životě choreografa Jiřího Kyliána, který mapuje právě ojedinělý rok 2018–2019, kdy se v životě Jiřího Kyliána objevily dva významné milníky. Prvním byla slavnostní premiéra u příležitosti 100. výročí založení Československé republiky v pražském Národním divadle. Komponovaný večer s názvem Kylián – Mosty času představil divákům čtyři balety, které osobně mistr Kylián nazkoušel se souborem Baletu ND. Druhým důležitým okamžikem bylo udělení již zmíněného rytířského řádu francouzské Akademie krásných umění. U žádné z těchto událostí nechyběla kamera režiséra Martina Kubaly. A nejenom to – Jiří Kylián poodhalil zákulisí obou akcí a doplnil je nesmírně moudrými a přitom skromnými komentáři o svém životě a tvorbě.

Zdroj: Balet ND

Témata článku

Jiří KyliánKylián - Mosty času

Balet Národního divadla

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: