Pětice světových premiér žen choreografek v Boston Ballet

Americký soubor Boston Ballet připravuje speciální taneční program ChoreograpHER složený z pěti nových choreografií, které vytvořila pětice mladých choreografek. Cílem je poukázat na skutečnost, že umění choreografie bylo historicky spojeno především s autory muži a dát ženám prostor pro vlastní realizaci.

Melissa Toogood. Foto Brooke TrisoliniMelissy Toogood

Melissa Toogood. Foto Brooke TrisoliniMelissy Toogood

Pět choreografek, pět hlasů, pět světových premiér. Takto uvádí Boston Ballet nový program na svém webu. Umělecký šéf souboru Mikko Nissinen se chtěl dle vlastních slov pomocí tance vyjádřit k dominantně mužskému světu baletní choreografie, proto oslovil pětici mladých tvůrkyň s nabídkou k nové tvorbě, a tak vznikl program ChoreograpHER. Celá iniciativa pro posílení ženského hlasu ve světě choreografie byla založena již v roce 2018, aktuální program je pak kulminací několikaletého vývoje.

„Talent je talent a já doufám, že náš program napomůže najít více nadaných choreografek a nabídnout jim pořádnou příležitost,“ dodává Nissinen.

Ve světové premiéře budou ve dnech 3. – 13. března 2022 uvedena díla Lii Cirio, první sólistky souboru, Claudie Schreier, která má již v portfóliu třicítku uvedených baletů, Melissy Toogood, oceňované umělkyně ze sféry současného tance a bývalé členky Merce Cunningham Dance Company, Shantell Martin, vizuální umělkyně, která se do taneční tvorby pustí vůbec poprvé a Tiler Peck, první sólistky New York City Ballet, jež rovněž představí svou choreografickou prvotinu pro velký baletní soubor.

„Nedovedu si už představit, že bych choreograficky netvořila. Pevně věřím, že tato iniciativa podpoří sílu žen a dá narůst nové generaci choreografek,“ říká k programu jedna z jeho tvůrkyň, Lia Cirio.

Shantell Martin pak sdílela své pocity z taneční tvorby takto: „Práce s Boston Ballet byla skutečným potěšením, což pro mě, jako člověka, který se pouštěl do zcela neznámého, bylo nesmírně důležité. Podobně jako důvěra Mikko Nissinena a podpora všech okolo, které se mi dostalo.“

Plánovaný program bude rovněž natočen a následně streamován v rámci virtuální sezóny souboru od 17. do 27. března (více zde).

Zdroj: Boston Ballet

Témata článku

Claudia SchreierChoreograpHERLia CirioMelissa ToogoodShantell MartinTiler Peck

Boston Ballet

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: