Zemřela tanečnice a pedagožka Jana Tomsová

Ve středu 8. května po krátké nemoci zemřela ve věku nedožitých 65 let Jana Tomsová, bývalá tanečnice Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a baletní mistryně operetního a muzikálového souboru tamtéž.

jana Tomsová. Zdroj NDM.

jana Tomsová. Zdroj NDM.

Jana Tomsová se narodila 10. května 1959, absolvovala Státní konzervatoř v Ostravě a následně nastoupila do baletního souboru Národního divadla moravskoslezského. V roce 2012 absolvovala magisterské studium oboru pedagogika tance na pražské HAMU, od roku 2010, kdy ukončila aktivní taneční kariéru, působila jako baletní mistryně operetního a muzikálového souboru svého domovského NDM. Jako asistentka choreografa se podílela na inscenacích souboru jako Jesus Christ Superstar, Kočky nebo West Side Story, spolupracovala i s operním ansámblem na nastudováních děl Tosca, Nabucco či Lady Macbeth Mcenského újezdu.

Umělecká šéfka muzikálového souboru NDM Gabriela Petráková uvedla: „Jana Tomsová patřila mezi nejoblíbenější a nejobětavější kolegyně. Pracovala vždy s maximálním nasazením a naší největší oporou byla zejména v době covidové. Takřka do poslední chvíle před každým představením zkoušela s novými alternacemi a záskoky a často právě díky ní jsme v té těžké době byli schopni naše představení odehrát. Přes maximální osobní nasazení, často jen zpovzdálí, sledovala naše úspěchy a radovala se z nich. Poslední týdny už s námi nezkoušela, avšak stále jsme do poslední chvíle věřili, že se opět mezi nás vrátí. Bohužel, už se tak nestane. Janičko, chybíš a budeš chybět!"

Svou soustrast vyjádřil i ředitel NDM Jiří Nekvasil, se kterým Tomsová spolupracovala na několika operních inscenacích.

Zpráva o úmrtí naší skvělé kolegyně, výborné kamarádky, úžasné energické krásné ženy Jany Tomsové mi vyrazila dech. Odešel mimořádný člověk, po kterém zůstane prázdné místo v našem divadle, v našich srdcích. Znali jsme se přes 40 let. Ale tím hlavním byla naše spolupráce v posledních 14 letech, po mém návratu do Ostravy. Jako baletní repetitorka stála u zásadní proměny souboru muzikálu, byla skvělým týmovým hráčem a zároveň mimořádnou autoritou a osobností. Měla vždy velký podíl na realizaci pohybové složky inscenací, byla vynikají kreativní a tvůrčí partner. Partner náročný, a přitom vždy ve velké tvůrčí pohodě! Jani, moc děkuji! Chybíš! A moc, už teď," vyjádřil se Nekvasil.

Památce Jany Tomsové věnuje NDM představení Smetanovy opery Hubička ve čtvrtek 9. května 2024. 

Zdroj: www.ndm.cz

Témata článku

Jana Tomsová

Balet Národního divadla moravskoslezkého

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: