Scéna Florea Theatrum přenese diváky do Francie za časů krále Ludvíka XIV.

Dirigent Marek Štryncl a Musica Florea tradičně nabídnou na prknech přenosného divadla Florea Theatrum dvě představení. Ve čtvrtek 13. července uvedou v novodobé premiéře raně romantickou zpěvohru Lékař oční českého skladatele Vojtěcha Matyáše Jírovce. V neděli 16. července komponovaný program Na dvoře Krále Slunce aneb Barokní dostaveníčko s hudbou a tancem přenese diváky do Francie do času nebývalého uměleckého rozkvětu za vlády krále Ludvíka XIV.

Na dvoře Krále Slunce. Foto: Michal Hančovský

Na dvoře Krále Slunce. Foto: Michal Hančovský

Druhý z večerů na scéně Florea Theatrum nabídne barokní tanec, zpěv a hudbu. Režisérka představení Hana Slačálková a její soubor Baroque Balance návštěvníkům ukážou v autentických choreografiích a dobových kostýmech Versailles a dvůr Ludvíka XIV., „Krále Slunce”. Tento absolutistický, avšak osvícený panovník byl sám výborný tanečník a pozdvihl Francii na baletní velmoc.

Kromě dvou tanců jsem vše autenticky zrekonstruovala dle Beauchamp-Feuilletovy taneční notace. Díky tomuto ,pokladu' víme poměrně přesně, jak tance vypadaly. A samotný ,Král Slunce' je v této podobě mohl jako divák sledovat," dodává Hana Slačálková.

Zdroj: Musica Florea

Témata článku

Baroque Balance

Florea Theatrum

Praha

Musica Florea

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: