Divadlo Ponec pořádá workshopy Dramaturgie v tanci

Na začátek prosince připravuje Divadlo Ponec poslední z letošní série workshopů Dramaturgie v tanci. Tentokrát povedou třídenní sezení zkušení dramaturgové Rodia Vomvolou (GR/NL) a Yasen Vasilev (BG/BE). Mentorská setkání, workshopy a diskuse se budou konat od 1. do 3. prosince ve Studiu Krenovka a Arthubu Krenovka a budou vedeny v angličtině.

Zdroj: Divadlo Ponec

Zdroj: Divadlo Ponec

Všechny programy jsou otevřené profesionálním tanečníkům, dramaturgům, choreografům, některé také kurátorům, moderátorům, kreativním producentům a lidem se zvláštním zájmem o současný tanec.

Přihlásit se je možné na jednotlivé workshopy nebo celý program.

Přihláška ZDE.

Uzávěrka přihlášek 23. listopadu, potvrzení o účasti získáte do 28. listopadu

Cena workshopů: 1 workshop/100 Kč, 2 workshopy/200 Kč, 3 workshopy/300 Kč

Rodia Vomvolou je taneční dramaturgyně a výzkumnice působící v Nizozemí a Řecku. Jako dramaturgyně, mentorka a lektorka na volné noze pracuje s institucemi, evropskými domy tance a univerzitami (Dance House Lemesos, PERA School of Performing Arts, Vysokou školou múzických umění v Bratislavě, DansBrabant Tilburg, Circustruction Rotterdam, Onassis Stegi, ZfinMalta a dalšími). Stejně tak se věnuje i práci s nezávislými umělci na Kypru, v Německu, Nizozemí a Řecku. Od roku 2019 působí na Kypru, v rámci instituce Dance House Limassol, jako mentorka a kurátorka uměleckého rozvojového programu Moving the New. Mezi roky 2021-2022 se jako dramaturgyně zapojila do evropského projektu Micro and Macro Dance Dramaturgies ve spolupráci s organizacemi Dans Brabant (NL), Tanec Praha (CZ), Anghiari Dance Hub & Marche Teatro (IT), Bora Bora - Dans og visuelt teater (DK) a Dance House Lemesos (CY). V roce 2018 získala magisterský titul ze současného divadla, tance a dramaturgie na Univerzitě Utrecht. Zároveň je také absolventkou bakalářského oboru teorie, historie a analýzy dramatu a performance na Aristotelově univerzitě v Soluni. V současné době se věnuje doktorandskému výzkumnému projektu zaměřenému na vnímání vlastní role jakožto taneční dramaturgyně pod vedením profesorky doktorky Maaike Bleeker na Univerzitě Utrecht.

Yasen Vasilev je doma v Bruselu a Sofii, ale jako dramaturg, tvůrce a kritik působí na poli současného tance mezinárodně. Je součástí dlouhodobého výzkumného projektu NUTRICULA/IMPOSSIBLE ACTIONS, který založil v roce 2015 v Šanghaji a 2019 v Tchaj-peji. Projekt rozvíjí a prezentuje na mezinárodní scéně prostřednictvím workshopů a vystoupení, jejichž cílem je zkoušet limity těla a přetvářet pohled na ně, stejně jako vytvářet horizontální pracovní modely. Pravidelně přispívá do digitálního tanečního zpravodaje Springback Magazine a aktivně se zajímá o tematiku pracovních podmínek v různých organizacích. V poslední době jako spoluautor otevřeného dopisu A Fair New Idea, který vznikl na vlámském kulturním institutu Kunstenpunt, vyzývá k férovému zacházení na mezinárodní úrovni. Mezi jeho spolupracovníky patří belgičtí choreografové Ehsan Hemat, Milo Slayers a Julien Carlier, s nimiž pracuje jako taneční dramaturg. V období 2023-2024 působí jako výzkumník na Královské konzervatoři v Antverpách a se svým projektem o rozdělení úloh v rámci kolektivního těla získal stipendium na akademii Akademii Schloss Solitude ve Stuttgartu.

Zdroj: Divadlo Ponec

Témata článku

Divadlo Ponec

MultižánrovéTanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: