Lonesome Cowboy prozkoumá současné pojetí maskulinity

Tvůrce, choreograf a performer Tomáš Janypka se spojil s dánskou choreografkou Helle Bach, aby společně prozkoumali současné pojetí maskulinity. Prostřednictvím archetypálních hrdinů, hluboko zakořeněných v našem myšlení, jednání i mezilidských vztazích, se snaží nalézt její postavení v dnešním světě. Jak naše společnost a kultura o maskulinitě přemýšlí a jak to formuje nejen mužskou, ale i ženskou identitu?

Zdroj: Divadlo Ponec

Zdroj: Divadlo Ponec

Každý člověk je takový osamělý kovboj, do kterého se otiskává krajina, která ho obklopuje - hory, město, svět myšlenek, obrazů, ideálů, ikon a lidského chování. Ocitáme se na prahu rozsypané doby, kdy můžeme přestat hledat na mapě návodů, ve stopách hrdinství a v poušti vzorů a vzpomínek z minulosti. Můžeme rýsovat vlastní individuální mapy, kde nevládne hierarchie mezi našimi příběhy a kde jemnost, nejistota a pochyby jsou kvalitou stejně jako rozhodnost, síla a neohroženost. Co všechno by mohl a měl pojmout ideální kovboj v dnešní době? Jaký by byl ideální kovboj v podobě muže - Tomáše Janypky? Osamělost jako otázka i odpověď. 

,,...osobně mám pocit, že probíhá nenávratná společenská změna. Že se nacházíme v historickém okamžiku, kdy se nastavují nové společenské dohody. Asi i proto cítím, že osobně potřebuji jít víc do hloubky, lépe pochopit minulé i současné podoby maskulinity," dodává autor, v jehož tvorbě hrají důležitou roli intimní události, vnímání těla a jeho hranic, stejně jako tíha věcí v rovině fyzické i duchovní.

Site-specific performance v koprodukci s Tanec Praha z.ú a Ponec - divadlo pro tanec uvede premiérově Cirqueon Lab, a to v neděli 5. listopadu.

Zdroj: Divadlo Ponec

Témata článku

Cirqueon LabDivadlo Ponec

Praha

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: