Bubeníček International Ballet Gala v srpnu v Divadle Na Vinohradech

Významný sólista a choreograf Jiří Bubeníček pořádá v Praze slavnostní galavečer s názvem Bubeníček International Ballet Gala. Program s ukázkami Bubeníčkových nejvýraznějších choreografií v podání více než dvaceti světových tanečních hvězd, zhlédnou diváci na jevišti Divadla na Vinohradech ve dnech 4. a 5. srpna.

Bubeníček International Ballet Gala v srpnu v Divadle Na Vinohradech. Foto Serghei Gherciu.

Bubeníček International Ballet Gala v srpnu v Divadle Na Vinohradech. Foto Serghei Gherciu.

V programu gala se představí nejen osobnosti evropské taneční scény, ale také baletní sólisté z Les Ballets Bubeníček, milánské La Scaly, drážďanské Semperoper a dalších renomovaných institucí. Výběr z repertoáru choreografií Jiřího Bubeníčka zahrnuje jeho díla jako například Bolero od Maurice Ravela, které bylo poprvé uvedeno vloni na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov.

Součástí večera bude i premiéra Bubeníčkova zbrusu nového baletního duetu, inspirovaného hudbou Zdeňka Fibicha Poem, Josefa Suka Radúz a Mahulena a dílem Josefa Václava Myslbeka, významného českého sochaře přelomu 19. a 20. století. Sukova práce, často ovlivněná krajinou a atmosférou Čech, poskytuje hlubší vhled do kulturního dědictví a je tak neodmyslitelnou součástí kulturní historie města Prahy. Myslbek patří mezi významné osobnosti uměleckého světa, které si připomínáme v roce 2024. Inspirací pro premiérovou baletní choreografii Jiřího Bubeníčka jsou jeho monumentální díla, jako například sousoší Ctirad a ŠárkaLumír a píseň nebo proslulý reliéf Hudba ve foyeru Národního divadla. Nový duet zatančí Martina Arduino a Marco Agostino z La Scaly.

Další taneční choreografie připomenou oslavy dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany a představí se i další zajímavé ukázky z pestré choreografické tvorby našeho předního choreografa.

Zdroj: Johana Mravcová, divadlo.cz

Témata článku

Jiří Bubeníček

Divadlo na Vinohradech

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: