MANUS Art Collective uvede svůj první mezinárodní taneční projekt XPOSURE

Choreografka Klára Ešnerová poprvé představí taneční inscenaci XPOSURE, projekt s mezinárodním přesahem. Inspirací se stal výzkum vlastního podvědomí a práce s vnitřním stínem. Premiéra se uskuteční 15. prosince v pražském divadle BRAVO!

MANUS Art Collective uvede svůj první mezinárodní taneční projekt XPOSURE

MANUS Art Collective uvede svůj první mezinárodní taneční projekt XPOSURE

Mezinárodní inscenační tým XPOSURE doplnili v rámci dramaturgické a choreografické spolupráce umělkyně působící na belgické scéně, Meike Stevens a Júlia Godino Llorens.

Tančí Agáta Jarošová, Edita Antalová, Eva Mora Gonzalez, Barbora Ptáčková a Štěpána Nlasa Mfuta.

,,Vždy byl mým zájmem svět podvědomí a rozvíjení vnitřního světa s přesahem. Z výzkumu snů a podvědomého světa jsem se přesunula na výzkum vlastního stínu a začalo mě zajímat, jak ostatní vnímají toto téma, které je vlastně tabu. Společnost, ve které žijeme, nás učí skrývat své vnitřní démony, zůstanou hluboko v podvědomí, kde je mnohokrát ani nejsme schopni rozeznat. Jako malý hlásek, který jsme schopni utišit až do té doby, než se ocitneme před extrémní situací. Skrze tělo jsme schopni otevřít průchod k nejniternějším pocitům a můžeme být sami překvapeni, co se ukrývá uvnitř. Při tvorbě představení jsem vycházela ze specifického pohybového materiálu, v rámci kterého každý tanečník najde svou cestu k pohybu a expresi,“ přibližuje tvůrkyně představení, choreografka a tanečnice Klára Ešnerová.

Výraznou a důležitou stránku představení podporuje specifický light design, za kterým stojí Judita Mejstříková. Bez opomenutí nesmí zůstat velmi výrazná hudba od tvůrců Bulat Yanyshev a Alexander Filimonov, která zdůrazňuje sílu inscenace.

XPOSURE je pátou celovečerní inscenací kolektivu mladých tvůrců a interpretů na poli současného tance MANUS Art Collective z.s. V rámci kolektivu působí Štěpána Nlasa Mfuta, Šimon Klus, Šárka Říhová, Klára Ešnerová, Anna Kroupová a Jolana Šturmová. Od roku 2020 propojuje umělce z oblastí tance, divadla, hudby a výtvarného umění. Témata tvorby často vychází z osobní zkušenosti autorů reflektujících sociálně společenské a environmentální otázky.

Zdroj: MANUS Art Collective z.s.

Témata článku

Manus Art Collective

Divadlo BRAVO!

Praha

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: