Moravské divadlo Olomouc v nové sezoně představí premiéru baletu Želary

Moravské divadlo Olomouc připravuje v nadcházející sezoně 2023/2024 celkem deset premiérových titulů, na nichž se budou podílet přední čeští tvůrci. Na režisérskou židli usedne např. Janka Ryšánek Schmiedtová, Petr Erbes a Boris Jedinák, Miroslav Krobot a choreografka Hana Litterová se skladatelkou a hudebnicí Zuzanou Lapčíkovou. Na repertoáru se objeví nestárnoucí klasické tituly spolu s českými a světovými premiérami. Ateliér MDO rozšíří vzdělávací aktivity pro děti a bude pokračovat v kurzech týkajících se specifických dovedností spojených s divadlem. V pokladně divadla nebo online je stále možné zakoupit cenově výhodné abonmá v 15 skupinách, včetně dětského pohádkového předplatného nebo exkluzivní skupiny.

Zdroj: MDOL

Zdroj: MDOL

V sezoně 2023/2024 chystá Moravské divadlo celkem 10 nových titulů, z toho v české premiéře uvede činohru Jmenuji se Ašer Lev a operu Ad Matrem, a ve světové premiéře balet Želary a hudební komedii ELA!„Těší mě, že našim divákům přineseme zcela nové zážitky, ale že potěšíme i milovníky klasiky, jako je Brouk v hlavě nebo Prodaná nevěsta. A doufám, že tato sezona bude minimálně stejně tak úspěšná, jako byla ta minulá,“ uvedl David Gerneš, ředitel Moravského divadla, s tím, že návštěvnost za sezonu 2022/2023 se dostala na předcovidová čísla.

Hlavní, a světovou, premiérou baletního souboru bude v únoru 2024 taneční drama Želary. Příběh o zvláštním vztahu ze strachu, z obav a nedůvěry, ale i lásky tmelené společným úsilím přežít v zapadlé horské vesnici za 2. světové války, je volně inspirovaný stejnojmenným povídkovým souborem Květy Legátové. „Je mi velkou ctí v Olomouci přivítat Zuzanu Lapčíkovou, která speciálně pro naše divadlo zkomponuje hudbu a postará se o zpěv a hru na cimbál, a Hanu Litterovou, která pro náš baletní soubor vytvoří zcela novou choreografii,“ uvedl šéf baletu Jan Fousek.

Soubor baletu uvede během festivalu Divadelní Flora ještě další premiérový projekt. Pro komornější prostor právě rekonstruovaného Kina Central a pro zájezdovou variantu vytvoří choreograf Štěpán Pechař DEKKADANCERS a italská choreografka Roberta Ferrara taneční inscenaci na téma svoboda. Soubor se bude mj. podílet i na dvou operních premiérách a zaměří se na reprízovost svých stávajících titulů.

Zdroj: Moravské divadlo Olomouc

Témata článku

Moravské divadlo Olomouc

Olomouc

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: