OSTRUŽINA a Divadlo Polárka uvádí pražskou premiéru pohybové inscenace Kiosek

OSTRUŽINA z.s. v koprodukci s Divadlem Polárka uvede 17. prosince ve Vzletu - vršovické kulturní křižovatce pražskou premiéru interaktivního pohybového představení na motivy mezinárodně oceněné knihy Anete Melece Kiosek. Inscenace je určena divákům od tří let a jejich doprovodu. Diváky vtáhne skrze pohyb do příběhu, jehož ústřední postavou je paní Olga. Ta bydlí v malém kiosku na ulici, nadšeně a s úsměvem prodává žvýkačky a limonády, listuje si časopisy. A touží někam vycestovat. Místo toho se tísní ve svém malém kiosku, ze kterého nikdy nevychází.

Foto: Terezie Fojtová

Foto: Terezie Fojtová

Brněnská premiéra se uskutečnila 25. listopadu na Malé scéně Divadla Polárka v rámci 26. sezony nazvané Na tělo!, protože tělo a vše, co s ním souvisí, je ústředním tématem. A lidské tělo potřebuje pohyb. Pohyb potřebuje odvahu. A bez odvahy můžeme minout skryté poklady, které na nás někde čekají. I o tom je nová premiéra spolku OSTRUŽINA v koprodukci s Divadlem Polárka, tanečně pohybová inscenace s názvem Kiosek.

Inscenace vznikla pod uměleckým vedením tanečnice a choreografky Barbory Látalové a tanečnice, tvůrkyně a spolupracující umělkyně Zden Brungot Svítekové. Obě tvoří pod záštitou uměleckého spolku OSTRUŽINA, který se zabývá současným pohybovým uměním. S brněnským Divadlem Polárka jej spojuje vědomé zaměření na práci s mladým divákem.

„Příběh paní Olgy je jednoduchý, ale inspirativní a povzbudivý. Ukazuje, že ke štěstí není často nutné chodit někam daleko. Stačí jen pozitivní přístup a trocha činu. Nabízí spoustu různých prostředí, zajímavých detailů, a toho jsme se chytli. Diváci se stanou součástí živých divadelních obrazů, stanou se spoluautory prostředí příběhu a společně s paní Olgou doputují až k moři,“ vysvětluje Barbora Látalová. „Interakce se ovšem nemusí účastnit všichni diváci, stále je tu možnost pozorovat dění z pozadí, podobně jako to dělá paní Olga - pohledem skrze malé okénko kiosku. Je to naše první pozvání tvořit pro repertoárové divadlo. Vážíme si důvěry Jiřího Hajdyly, uměleckého šéfa Divadla Polárka. Byla to příležitost pro novou spolupráci a posun v tvorbě spolku,” dodává Zden Brungot Svíteková.

„Zařadit na repertoár tanečně pohybovou inscenaci byl náš sen a jsem rád, že Zden a Barbora naši nabídku přijaly. Při práci na inscenaci se potkává taneční a divadelní jazyk a to je příslib zajímavého výsledku. Navíc obě tvůrkyně mají za sebou několik úspěšných tanečních inscenací, uváděných doma i v zahraničí, a z mého pohledu jsou pro tento typ spolupráce ty nejpovolanější,“ dodává umělecký šéf Divadla Polárka a zároveň dramaturg inscenace Jiří Hajdyla.

Výtvarné řešení a kostýmy jsou z dílny Lenky Jabůrkové, jejíž práci mohou znát pražští diváci z úspěšné inscenace Neényi v produkci OSTRUŽINY a brněnští diváci zejména z inscenací HaDivadla, pro které vytvořila scénografii například k inscenacím Strýček Váňa nebo Vnímání. Hudbu do inscenace složila zpěvačka, skladatelka a performerka Ridina Ahmedová ve spolupráci s jazzovým kontrabasistou Petrem Tichým. Ve  Vzletu se setkáte s herci Divadla Polárka Annou Hřebíčkovou, Táňou Hlostovou a Matějem Záhoříkem a také s hostem tohoto projektu, Davidem Tchelidze.

Zdroj: OSTRUŽINA z.s.

Témata článku

Divadlo PolárkaOstružinaVzlet

Praha

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: