Polovecké tance a Šeherezáda již dnes v Ústí nad Labem

Polovecké tance a Šeherezáda již dnes v Ústí nad Labem

Polovecké tance a Šeherezáda již dnes v Ústí nad Labem

Premiéra baletního večera, v rámci kterého bude uveden balet Šeherezáda a Polovecké tance, proběhne dnes 15. dubna 2016 v Severočeském divadle v Ústí nad Labem. Choreografie, které v původní verzi uvedl Michail Fokin, nastudovala Margarita Pleškova. Scénu a kostýmy vytvořil Josef Jelínek.
„Polovecké tance, které jsou součástí opery Kníže Igor, tentokrát uvádíme samostatně. Hudba je plná temperamentu a prvků východní kultury starověké Rusi. Dílo vychází z epické básně Slovo o pluku Igorově raného středověku líčící ruské bohatýrství, pramenící z velké lidové tradice, která je právě v Poloveckých tancích strhujícím způsobem exponována jako tatarský a polovecký živel. Baletní provedení vzniklo na začátku dvacátého století v choreografii Michaila Fokina, jednoho z největších kulturních osobností dvacátého století, radikálního choreografa, který je dnes považován za zakladatele moderního baletu,“ dodávají zástupci baletu Severočeského divadla.
V hlavních rolích se představí Zuzana Novoborská (Peršanka), Elena Mazanova, Emmeline Jansen a Blanka Tasi (Peršanky), Chiaki Honda / Eliška Černohlávková (Polovecká žena), Vladimir Gončarov / Roberts Skujenieks, Pavel Enekeš j. h. / Jean-Michel Reuter (Polovečtí muži) a další.
K druhému baletu zástupci divadla říkají: Šeherezáda je symfonická suita (35. dílo z roku 1888) z baletu Šeherezáda, která svou opojnou melodickou krásou a instrumentační barvitostí vyniká nad jinými skladbami Rimského-Korsakova. Pestrá instrumentace evokující orientální prostředí s bohatou rytmickou a melodickou invencí s motivy vzdálené exotiky. V našem podání je tato suita hudebně básnickým přepisem tragického příběhu sultána Šahriara a jeho věrolomné manželky Zobeidy, který končí její smrtí.“
V hlavních rolích vystoupí Michaela Gupfinger / Chiaki Honda (Zobeida), Róbert Király (Zlatý otrok), Vladimir Gončarov (Shahriar) a Pavel Enekeš j. h. (Shah Zeman).
Dále účinkují sólisté a členové baletního a operního souboru, žáci Baletního studia a orchestr Severočeského divadla v Ústí nad Labem pod taktovkou Milana Kaňáka.

Zdroj: Severočeské divadlo opery a baletu

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: