Projekt 42+PEOPLE přináší premiéru představení Softer Skills

Unikátní projekt 42+PEOPLE souboru současného tance 420PEOPLE oslavuje mezigenerační dialog tanečníků a přináší tak jedinečný a zároveň intimní pohled na vrchol taneční kariéry intepretů po 42 letech. Jako druhou premiéru projektu 42+PEOPLE, který propojí všechny hodnoty současného tance, uvede soubor 8. a 9. prosince ve Studiu Maiselovka představení zahraničního choreografa Edana Gorlicki s názvem Softer Skills. Edan Gorlicki po dobu své rezidence ve Studiu Maiselovka vytvořil choreografii pro tři výrazné české osobnosti současného tance: Helenu Arenbergerovou, Andreu Opavskou a Veroniku Kornovou.

Zdroj: Aneta Jochimová, 420PEOPLE

Zdroj: Aneta Jochimová, 420PEOPLE

Softer Skills představuje životní pouť tří žen s bohatými zkušenostmi nasbíranými za desítky let na jevišti i mimo něj. Diváci se intimním způsobem seznámí s jejich životními postoji prostřednictvím toho, co získaly během své taneční kariéry. Tyto ženy jsou nejen umělkyně, kolegyně, kamarádky, matky, ale každá z nich je i královnou tanečního umění. Naživo, zblízka a odvážně divákům poodhalí svůj pohled na to, co znamená být tanečnicí. Jsou hrdé na to, že věk může být jen číslo a že tělo může mít neomezené možnosti,“ popisuje téma představení a projektu choreograf Edan Gorlicki.

Celý proces choreografie odstartoval několikadenní workshop, který se zabýval nejen hledáním odpovědí na teoretické otázky o smyslu a významu kariérní cesty: „Co nám tanec přináší? Jak si můžeme obohatit své základní životní postoje, pokud zasvětíme své životy, těla, čas a energii této formě umění? O co se můžeme podělit? A udělali bychom to všechno znovu? Stálo to za to?“

Odpovědí tak bude představení Softer Skills, které přeneseně označuje skupinu charakterových vlastností, které lidem umožňují orientovat se v (ne)obyčejných situacích. Komunikace, týmová práce, přizpůsobivost, řešení problémů, emoční inteligence a mnoho dalších věcí, které člověk bere jako samozřejmost mnohdy samozřejmé ale nejsou. A co teprve v umění a současném tanci? V překladu měkké dovednosti jsou v současném tanci zcela zásadní, protože představují neviditelnou nit, která spojuje celou strukturu choreografie Edana Gorlicki. Dodávají totiž uměleckému výkonu hloubku a bohatost. Umožňují tanečnicím překračovat hranice fyzického světa a stvořit podmanivá vyprávění, která vyvolají u diváků hlubokou odezvu.

Zdroj: Zuzana Rybářová, AMAZE.media

Témata článku

420people

Studio Maiselovka

Praha

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: