MIME FEST 2019 – mezinárodní festival pantomimy v Poličce

MIME FEST 2019 – mezinárodní festival pantomimy v Poličce

MIME FEST 2019 – mezinárodní festival pantomimy v Poličce

Ve východočeské Poličce proběhne 8. ročník již tradičního festivalu od 17. do 21. září 2019. Návštěvníkům nabídne jak současnou pantomimu, tak její propojení s příbuznými žánry jako jsou například nový cirkus nebo tanec Butó. Letošního ročníku se zúčastní sóloví umělci i soubory z Německa, Finska, Polska, Slovenska, Francie, Chile nebo Japonska. Představení pro dospělé i dětské publikum doplní workshopy se zahraničními lektory.

Klasickou pantomimu zastoupí například německo-francouzské duo Bodecker & Neander, žáci legendárního Marcela Marceaua. Poprvé na české divadelní scéně vystoupí francouzský mim Benoit Turjman, který je ve své zemi zvaný novým Mr. Beanem. Známá finská produkce Kallo Collective přiveze klaunské představení Receptionists. Vysokou techniku a originální poetiku pantomimy představí přední polský soubor Warsaw Mime Center Company.

Speciálním hostem festivalu bude japonská umělkyně Sumako Koseki, která se ve své tvorbě i v pedagogické činnosti zabývá tancem Butó. Kromě svého vystoupení nabídne účastníkům festivalu také dvoudenní workshop. Další workshop povede chilský herec Carlos Diaz Leon, specialista na expresi neutrální masky.

Českou tvorbu zastupují Losers Cirque Companya mim Radim Vizváry, kteří vystoupí společně v čerstvé novince Heroes, v níž slibují nevšední propojení pantomimy a nového cirkusu. Představení vypráví o hrdinech, bojujících za záchranu člověka, který se po autonehodě ocitl v kómatu.

Součástí programu jsou i představení pro mateřinky, základní školy, studenty středních škol i rodiny s dětmi. Pro ně zahraje brazilsko-francouzské duo Lavo Ta Novo propojující pantomimu s kouzly, a také slovenské Teater Komikase svým představením Klaun hudebníkem.

Nebude chybět ani tradiční Mime Evening - slavnostní setkání a prezentace předních umělců z jednotlivých zemí zastoupených na festivalu. V jediném večeru představí to nejlepší ze své tvorby ve formě krátkých výstupů.

Zdroj: Institut umění - Divadelní ústav a ČTK

Témata článku

Nonverbální divadlo

MIME FEST

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: