Akrobaté z Berlína otevřou na Jatkách78 témata deprese a domova

Dva akrobaté z německé novocirkusové party Analog uvedou v neděli 20. února 2022 na Jatkách78 dvě fyzicky i psychicky náročná sóla během jednoho večera. Na pódium velkého sálu divadla přinesou témata, která se mohou dotknout nás všech. O tom, co znamená pro jedince domov, pojednává WILT and shine Floriana Zumkehra. Vystoupení Stick to me Carlose Zaspela zkoumá dynamiku vztahů lidí s depresí. Současná akrobacie a nový cirkus nemají být podle těchto umělců jen veselou a zábavnou podívanou. Mohou promlouvat k současným problémům a vyjadřovat se k osobním tématům, přičemž právě umění může být prostředkem, jak se s nimi vyrovnat. Dvojprogram Analog Goes Solo uvedou Jatka78 v české premiéře, pro Zumkehra půjde po streamovaných uvedeních dokonce o světovou premiéru před živým publikem.

WILT and shine (Florian Zumkehr). Foto Andreas Schwalbe.

WILT and shine (Florian Zumkehr). Foto Andreas Schwalbe.

Florian Zumkehr je akrobat, muzikant a lídr uskupení Analog. Ve svém prvním sólovém vystoupení WILT and shine sdílí silný osobní příběh o životě na turné, kde se vše neustále mění. Klade sobě i divákům otázku, co pro člověka znamená domov.

„Cirkus nebo vystupování obecně jsou pro mě vždy výzvou naučit se něco nového a čelit strachu. Je náročné se postavit před publikum na 55 minut sám. Ale s patnácti lety zkušeností v oboru nastal čas ukázat, co všechno jsem se naučil. Za deset let tohle už nebudu schopen dělat,“ říká Zumkehr, který s cirkusem začal v sedmi letech v rodném Švýcarsku. V patnácti se přestěhoval do Berlína, kde vystudoval střední novocirkusovou školu. K sólu napsal dvě nové písně, další hudba v představení je dílem Lukase Thieleckeho.

Stick to me je název vystoupení Carlose Zaspela, který předvede své umění na unikátní tyči vyrobené ze skleněných vláken. „Ta tyč je úplně magická. Nechal jsem si ji vyrobit na míru. Oproti klasické čínské tyči je užší, pružnější a také velmi křehká, protože je skleněná. Stejně tak křehcí jsme i my,“ říká Zaspel, který chce při svém prvním sólu prostřednictvím akrobacie otevřít téma vztahů lidí s depresemi a také samotné deprese ve vztazích. K jeho potřebě věnovat se duševnímu zdraví přispělo i to, že jeho matka je psycholožka a sestra psychiatrička.

Soubor Analog the company je neodmyslitelně spjat s divadlem Jatka78 již od svého počátku. Kromě první show Finale, kterou v Praze i nazkoušeli, uvedli loni v prostoru Azyl78 novinku Opening. Ta bude mít několik repríz i letos v květnu, a to na Jatkách78 v Pražské tržnici. Oproti Finale i Openingu nyní přichází projekt Analog Goes Solo s komornějším a temnějším akrobatickým vyjádřením.

Zdroj: Jatka78

Témata článku

Carlos ZaspelFlorian ZumkehrStick to meWILT and shine

Analog

Jatka78

Nový cirkus

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: