Balet v kině Spící krasavice z Královského baletu v Londýně již tento čtvrtek

Ve čtvrtek 15. prosince ve 20:15 české diváky čeká historicky první přímý přenos z Královského baletu, Londýn – pohádka Spící krasavice exkluzivně v pražském kině Bio Oko. V tradiční inscenaci, která otevírala budovu Covent Garden po válce, vystoupí hvězdy mladé generace: Lauren Cuthbertson jako princezna Aurora a Sergej Polunin jako princ Florimund, jehož polibek probudí princeznu ze stoletého spánku.
Spící krasavice patří do kmenového repertoáru Královského baletu. Současná verze (2006) je rekonstrukcí verze z roku 1946, jíž byla slavnostně znovuotevřena budova opery Covent Garden po poválečné rekonstrukci (1946). Inscenace je světově unikátní, jejím podkladem byla předválečná verze Ruských Baletů Sergeje Ďagileva, která vycházela z originální Petipovy partitury (1890) vyvezené z Ruska během bolševické revoluce. „Londýnská verze se ze všech světových inscenací nejvíce blíží slavnému Petipovu historickému originálu.“ říká Lucie Rozmánková, koordinátorka baletních přenosů Aerofilms.
V Čajkovského melodické hudbě ožívají krásné valčíky, tanec dobré Šeříkové víly, zlé víly Carabosse, ale i dalších pohádkových bytostí, jako Briliantové víly, Safírové víly, Kocoura v botách, Červené karkulky, či Modrého ptáka. Spící krasavice, balet typický pro rukopis svého choreografa Mária Petipy, je podívanou pro celou rodinu.
V hlavních rolích uvidíme absolventy Královské baletní školy Lauren Cuthbertson a Sergeje Polunina. Role princezny Aurory je jednou z technicky nejnáročnějších v klasickém repertoáru. Lauren Cuthbertson se po ukončení Královské baletní školy vypracovala brzy ze sboru na první sólistku. Cesta Sergeje Polunina do Královského baletu byla téměř pohádková. Jako talentované dítě svobodné matky z Ukrajiny získal v Londýně stipendium a po absolutoriu se vypracoval na prvního sólistu.
Královský balet v Londýně je jedním z nejlepších baletních souborů současnosti. Jeho uměleckou ředitelkou je Monica Mason. Jeho kořeny jsou předválečné, královský přídomek mu byl udělen britskou královnou v roce 1956. Otcem jeho typicky anglického elegantního a zároveň briskního stylu je Sir Fryderyk Ashton (1904 – 1988).

O projektu Balet v kině Přímé přenosy baletů kombinují taneční umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Prvním přenosem byl složený večer Les Ballets Russes z Pařížské opery v roce 2009. V současnosti na projektu participuje více než 20 kin v České a Slovenské republice. Zdroj: Balet v kině

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: