Ceny Thálie 2017

Ceny Thálie 2017

Ceny Thálie 2017

Dnes večer proběhlo v pražském Národním divadle předávání Cen Thálie 2017. V oboru Balet, pantomima a jiný tanečně dramatický žánr cenu získali:

Nikola Márová
Role: Matka
Název inscenace: Svěcení jara (v rámci programu Timeless)
Autor hudby: Igor Stravinskij
Choreografie: Glen Tetley
Premiéra: 20. 10. 2017
Národní divadlo Praha

V nezvyklé roli na sebe upozornila Nikola Márová. Spojuje se u ní silně výrazové, divoké pojetí postavy matky s bravurním zvládnutím vysokých technických nároků, které na tanečníky klade Glen Tetley. Díky ideální partnerské souhře s Michalem Štípou hladce zvládá náročné, až artistické pasáže s komplikovanými zvedacími figurami. Nominace je s přihlédnutím k jinému mimořádnému výkonu Nikoly Márové v roce 2017, a sice v hlavní postavě ženy v baletu Chvění.

Nominována dále byla Barbora Šulcová (Národní divadlo moravskoslezské) za sólo v choreografii O Balcão de Amor (v rámci programu All That Jazz, Rock, Blues) a Fanny Barrouquére (Lenka Vagnerová and Company Praha) za sólo v inscenaci Amazonky.

širší nominace:
Jarmila Hruškociová - role Slečna Julie v inscenaci Slečna Julie (Divadlo J. K. Tyla v Plzni)
Veronika Šlapanská - role Štěpka Kiliánová v inscenaci Petrolejové lampy – Obrazy z Jilemnice (Divadlo F. X. Šaldy Liberec)
Claire Teisseyre - role Ruská dívka v inscenaci Serenáda v rámci programu Timeless (Národní divadlo Praha)
Eriko Wakizono - role Šeříková víla v inscenaci Spící krasavice (Národní divadlo Brno)
Aya Watanabe - za sólo v inscenaci Chvění (Národní divadlo Praha)

Ondřej Vinklát
Role: Vyvolený
Název inscenace: Svěcení jara (v rámci programu Timeless)
Autor hudby: Igor Stravinskij
Choreografie: Glen Tetley
Premiéra: 20. 10. 2017
Národní divadlo Praha

Hned několikrát na sebe v roce 2017 upozornil Ondřej Vinklát. Jako Andrea Vincolati v Poslední večeři udivoval hned několika talenty – jako tanečník, choreograf, zpěvák, pianista i beatboxer. Ve Chvění zase zaujal koncentrovaným výkonem v symbolické postavě muže. Zcela zásadní však byla postava Vyvoleného, kterou tančil ve Svěcení jara. Jde o mimořádný, fyzicky extrémní výkon, v němž se dotýká étosu postavy: tančí v maximální intenzitě do úplného vyčerpání.

Dále byli nominováni Burak Serkan Cebeci (Národní divadlo moravskoslezské) za roli D’Artagnana v inscenaci Tři mušketýři a Rory Ferguson (Divadlo F. X. Šaldy Liberec) za roli Pavla Maliny v inscenaci Petrolejové lampy – Obrazy z Jilemnice.

širší nominace:
Stéphane Aubry - za sólo v inscenaci O Balcão de Amor v rámci programu All That Jazz, Rock, Blues (Národní divadlo moravskoslezské Ostrava)
Karel Audy - role Pan Duval v inscenaci Manon (Divadlo J. K. Tyla Plzeň)
Vojtěch Fülep - za sólo v inscenaci Batacchio (Cirk La Putyka Praha)
Paul Oliver - role Petruccio v inscenaci Zkrocení zlé ženy (Moravské divadlo Olomouc)
Francesco Scarpato - role Vyvolený v inscenaci Svěcení jara v rámci programu Timeless (Národní divadlo Praha)

Cenu za celoživotní mistrovství získal tanečník a pedagog Richard Böhm (*14. 8. 1938).

Žák baletní školy I. V. Psoty, absolvent Taneční konzervatoře Brno 1956. V olomouckém angažmá působil v letech 1956–1964 (od 1959 sólista), v Ostravě 1964–1985. Fyzické dispozice i mužně‑lyrický zjev ho předurčily k rolím prvního oboru. Mezi jeho role patřily Ali Batyr v Šurale (1961), Princ v Popelce (Olomouc 1963, Ostrava 1971) a Labutím jezeře (1965, 1977), Honza v Jak Honza ke štěstí přišel (1965), Pavouk v Pavoučí hostině (1966), titulní role v Ondrášovi (1967), Omar ve Studni lásky (1967), titulní role v Prométheovi (1970), Václav a Girej v Bachčisarajské fontáně (1972), Franz v Coppélii (1973), titulní role v Peer Gyntovi (1973), Princ ve Spící krasavici (1974), Albert v Giselle (1975), Antonius v Antoniovi a Kleopatře (1976), titulní role ve François Villonovi (1976), Frollo v Notre Dame de Paris (1981), Tybalt v Romeovi a Julii (1982) aj.
Pedagogicky působil na Taneční konzervatoři v Ostravě v letech 1973–1981.

Zdroj:
Ceny Thálie
Český taneční slovník. Tanec, balet, pantomima, ed. J. Holeňová, Praha: Divadelní ústav 2001, s. 24

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: