CIRKULUM 2023 - sedmý ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla

V Ostravě se koná Mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla CIRKULUM. Již podruhé se v jeho sedmileté historii stane dějištěm prostředí Slezskoostravského hradu a okolí.

CIRKULUM 2023 - sedmý ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla

CIRKULUM 2023 - sedmý ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla

Letošním zvučným jménem festivalu je švýcarský akrobat David Dimitri, který celý program odstartoval včera večer. Jedinečný akrobat patří k současné světové špičce. „David pochází z cirkusové rodiny, oba jeho rodiče byli také akrobati, takže k tomu měl od malička blízko. Trénuje prakticky už od dětství.,“ uvedl ředitel festivalu Václav Pokorný. Dimitri poprvé v Ostravě představí své vystoupení L’Homme Cirque (Cirkusový muž), se kterým měl úspěch po celém světě. „V této show vystupuje na jevišti, kdy sám postaví cirkusový stan a provádí různé fantastické akrobatické kousky vysoko nad hlavami diváků, všechno samozřejmě bez jištění. Když to vidíte, tak vůbec nechápete, jak to ten člověk vůbec může dokázat,“ popisoval Václav Pokorný a dodal: „Takovou rovnováhu, jakou má on, to snad nemá nikdo na světě. Navíc jeho vystoupení není jen o akrobacii, ale kombinuje tam i klaunství a pantomimu.“

V předhradí také letos vyrostla cirkusová vesnička, ve které stojí dvě velká šapitó.

CIRKULUM nabídne ale mnohem více. Dalším tahákem bude v pátek 9. června představení s námořnickou tématikou v Šapitó L’Enjoliveur. „Je to francouzská kočovná společnost. Ve svém představení vás vezmou na loď, kde se z námořníků stanou klauni, muzikanti a akrobati. Všechno spojené se světelnou show. Je to opravdu velkolepé představení,“ představil své další hvězdy Pokorný.

V rytmu DISCO se předvede španělská trojice Cia Paki Paya přímo v kulisách Slezskoostravského hradu. Jejich představení s názvem Shake Shake Shake posbíralo po světě řadu prestižních ocenění. „Využívají cirkusovou disciplínu Flying Hands, to uvidí diváci v Ostravě vůbec poprvé. Zjednodušeně řečeno, akrobati si ve vzduchu přehazují svou kolegyni. Ale je to fantastická podívaná, napínavá, energická,“ doplnil ředitel CIRKULUM.

Scéna v předhradí nabízí také bohatý program zdarma. „Představíme návštěvníkům hned několik novocirkusových disciplín světového formátu a vystoupí umělci z Česka, Slovenska, Izraele, Venezuely, Itálie, Finska a Irska. Nebude chybět ani hudební akrobatická show v podání The Chef’s Orchestra,“ uvedl Václav Pokorný.

Cirkusovou atmosféru dotváří také malé šapitó s programem Zkus cirkus. Tam si lidé na vlastní kůži mohou vyzkoušet nejrůznější cirkusové dovednosti. Nechybí ani relax a food zóna s nabídkou řeckého jídla. „V celém předhradí je navíc možnost si uspořádat svůj vlastní piknik a stát se tak součástí kouzelné atmosféry cirkusového světa,“ pozval všechny ředitel festivalu.

Zdroj: CIRKULUM

Témata článku

Nový cirkus

Cirkulum

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: