Coppélie – přímý přenos z Bolšoje již tuto neděli

V neděli 29. května čeká návštěvníky kin závěrečný přímý přenos letošní sezóny z moskevského Bolšoje – balet Coppélie. V hlavních rolích klasického komediálního baletu o oživlé loutce vystoupí Natálie Osipová a první sólista Vjačeslav Lopatin. Luke Jennings v prestižním britském deníku the Guardian o Coppélii z Bolšoje napsal: „Coppélie v podání Bolšoje je vším, co si od ní můžete přát – je velkolepá, velmi ruská a zatraceně bravurně zatančená.“
Po březnovém přenosu modernější Coppélie z Pařížské opery mohou diváci baletních přenosů v neděli získat srovnání s tradiční ruskou verzí tohoto celosvětově populárního komediálního baletu. Choreograf Sergej Vicharev intenzivní badatelskou prací vzkřísil to nejlepší z nejslavnější klasické ruské Petipovy verze z roku 1894, na jejímž základě rekonstruoval balet v původní podobě, včetně kostýmů a scény.
Balet vypráví příběh na motivy povídek E. T. A Hofmanna o oživlé loutce Coppélii. Námět byl inspirován zájmem veřejnosti o v té době senzační mechanické loutky. Úsměvný příběh se odehrává v prostředí vesnice v tehdejším Rakousku-Uhersku, kde zasnoubený mladík Franz pokukuje po tajemné, neznámé dívce v okně a budí tím žárlivost své vyvolené Swanildy.
Balet je především příležitostí pro balerínu uplatnit svoji taneční a hereckou virtuozitu. Je plný technicky náročných, bravurních variací a role Swanildy/Coppélie je pro každou tanečnici vrcholnou. Velkou měrou se na neutuchající celosvětové popularitě baletu podílejí také charakterní (foklórní) tance. Coppélie je považována za první balet obsahující autentické folklórní tance. Hudební skladatel Leo Délibes byl vášnivým lidovým sběratelem, a tak se můžeme těšit na čardáš, mazurku, polku a řadu dalších tanců.

Bolšoj balet je bezesporu jeden z nejlepších baletních souborů na světě. Jeho tradice se odvíjí už od carského Ruska (1776), ve 20. století si vybrousil svůj typický až atletický styl a i dnes je plně hoden svého jména. Soubor se pyšní hvězdnými tanečníky, jako jsou Světlana Zacharova, Natálie Osipová, Ivan Vasilijev, či Michail Lobukin. Bolšoj balet zvolil pro dramaturgii sezóny přímých přenosů do kin tradiční klasické klenoty svého repertoáru. Umělecký šéf Sergej Filin dokáže těžit z obrovské tradice souboru a přenášet ji do souvislostí moderní doby.


Přímé přenosy baletů kombinují taneční umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Prvním přenosem byl složený večer Les Ballets Russes z Pařížské opery v roce 2009. V současnosti na projektu participuje 14 kin v České a Slovenské republice. Držitelem licence na přímé přenosy a projekce Bolšoj baletu z Moskvy, Královského baletu v Londýně a Mariinského baletu do České republiky je distribuční společnost Aerofilms. Vstupné se pohybuje od 300 Kč.

Zdroj: Aerofilms

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: