Ctibor Turba slaví sedmdesátiny s filmovým čtvrtkem v Alfredu

Ctibor Turba slaví sedmdesátiny s filmovým čtvrtkem v Alfredu

Ctibor Turba slaví sedmdesátiny s filmovým čtvrtkem v Alfredu

Ve čtvrtek 16. října oslaví své 70. narozeniny významná osobnost české pantomimy, profesor Ctibor Turba. V divadle Alfred ve dvoře se po celý den od 10 hod do večera uskuteční promítání filmů pod jeho taktovkou. Vstup na celý program je volný.
Ctibor Turba se narodil 16. října 1944 v Mariánských Lászních. Patří k představitelům českého nonverbálního divadla a mimu, je scénaritou, režisérem i pedagogem (HAMU, JAMU). Jedná se o světově významnou osobnost české pantomimy. Jeho herectví vychází jak z tradic cirkusových klauniád, tak z tradic absurdního dadaistického stylu. Jeho dílo lze označit za první český příspěvek do celosvětového hnutí „Nového cirkusu“.
Do vývoje českého divadla se výrazně zapsal projektem Cirkus Alfred (1974–1979), mezi jehož členy patřili Boris Hübner, Ota Jirák, Boleslav Polívka a Jan Unger. Pod stejnou značkou připravil v druhé půli osmdesátých let i dvě legendární inscenace Deklaunizace a Archa bláznů. Mezitím působil v zahraničí, například s hercem Pierrem Bylandem. V herecké práci ho už desítky let omezuje zdravotní stav. To přispělo k jeho soustředění na práci převážně koncepční, scenáristickou, dramaturgickou a režijní. V roce 1997 založil a vybudoval netradiční pražské divadlo Alfred ve dvoře, které později předal do provozování občanskému sdružení Motus. Podílí se i na filmovém zpracování inscenací a na dokumentech o divadlech hnutí nového cirkusu. Na Divadelní fakultě JAMU založil v roce 2004 Ateliér klaunské scénické a filmové tvorby a vedl jej do roku 2008, kdy jej po něm v září 2008 převzal francouzský tanečník a choreograf Pierre Nadaud. V roce 2013 získal Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla.

Program: The Last Picture Show
Studijní projekce v divadle Alfred ve dvoře 16.10. od 10 hod.
Víno, káva, minerálky a jednohubky k tomu. Vstup volný, pohoštění zdarma.

Jubileum, obraz z představení Harakiri, natočený Radůzem Činčerou.
Jak čistit lokomotivu, film podle námětu B.Hybnera, scénář Hybner, Kratochvíl, Turba, režie Jan Kratochvíl, kamera K.Slach.
Traja chrobáci, film bratislavského studia, scénář Turba, Kratochvíl, režie Ján Roháč, kamera J.Lebeda, mimografie Turba.
Proměny mimů, dokument C. Turby, kamera K. Slach.
Proměny cirkusu, dokument C. Turby, fragmenty.
První blok, končící zhruba ve 12.30. Pauza do 13.30. Otevřený bar.

L´Amfiparnaso, filmový záznam divadelního představení, scénická režie C.Turba.
Studentské práce, Dialog rukou, Antagonistické pocity barev, pedagogické vedení C.Turby. Režie záznamu C.Turba, kamera Slach.
Raz dva tři, film dva tři. Filmový záznam projektu mladých choreografů. Režie C.Turba, kamera K. Slach.
Fragmenty osmi divadelních představení zaznamenané D.Šišovičem, M. Jankem a K. Slachem. Režie představení Turba.
Dr. Stivín a Mr.Turba, hudební podívaná živě hraná Jiřím Stivínem.
Druhý blok, končící zhruba v 18 hod.
Pauza do 19 hod.

Vzpomínky na Hobita, komiksový film, fragment s textem čteným C.Turbou, kresba Turba, střih P. Bukovský.
Haydn, hraný dokument o zámku v Dolní Lukavici, režie C.Turba, kamera K. Slach. Jeden ze tří obrazů.
Giro di vita, filmová verze divadelního představení, dramaturgie a režie C.Turba, kamera Nosek, kostýmy A. Lamr, hudba M. Němec.
Deklaunizace filmový záznam divadelního představení, scénář Byland a Turba, režie Turba, kostýmy I.Marečková, hrají Priva ,Calo, Reidinger, Vydrová, Piktor, Machoninová, M.Turba a C. Turba. Hudba Andreé Chamoux.  Záznam pořídila hessenská televize.
Konec projekcí. „Celek je prakticky k nevydržení. Zvolte bloky podle zájmu, po zahájení projekce nebude vstup možný.“ (prof. Ctibor Turba) Životní data Ctibora Turby:
V roce 1962 maturoval na Střední škole uměleckých řemesel v Brně, v témže roce se stal členem zájezdové scény v Brně, v letech 1963-1965 absolvoval vojenskou prezenční službu v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého, krátce působil v Černém tyjátru J.Středy v Alhambře. Spolu s Borisem Hybnerem se v šedesátých letech zúčastňoval litvínovských Festivalů amatérské pantomimy, v sezóně 1967/1968 hrál v Laterně magice (Expo 68 v Montrealu) a v Cirkuse Humberto. V letech 1968-1972 provozoval spolu s B. Hybnerem a R. Rýdou Pantomimu Alfreda Jarryho, skupinu černé absurdní grotesky. Po úředním uzavření Pantomimy A. Jarryho v roce 1972 se Turba osamostatnil, hostoval v cizině a byl mj.na stáži u J. Lecoqa v Paříži. V letech 1974-1979 vedl na letenské pláni v cirkusovém stanu hrající Cirkus Alfred. V sedmdesátých letech často pracoval na Slovensku. Režíroval ve Francii, Dánsku, Irsku, Německu. V roce 1986 založil skupinu Alfred a spol. V roce 1992 otevřel Studio Kaple v Nečtinách. Uplatnil se jako operní režisér (G. Puccini: Gianni Schicchi; F. Busoni: Arlecchino oder die Fenster, Brémy 1995; L. Janáček: Příhody lišky Bystroušky, ND 1996). V roce 1997 vybudoval Divadlo mimů Alfred ve dvoře, kde uváděl mimický a taneční repertoár. Jako pedagog působil v letech 1973-1978 a 1980-1984 na Katedře loutkářství Divadelní fakulty AMU, od roku 1978 ve švýcarské Scuola Teatro Dimitri, v letech 1986-1988 na francouzské cirkusové škole v Châlons-sur-Marne. 1991-1999 vyučoval pantomimu na Taneční katedře Hudební fakulty AMU a 1993-1999 byl vedoucím již samostatné Katedry nonverbálního divadla Hudební fakulty AMU (1994 jmenován profesorem). Uplatnil se také ve filmu (Bylo nás deset aj.). Byl dramaturgem Festivalu pouličního divadla (2000). Za svou tvorbu získal řadu ocenění, je nositelem amerického Řádu Reda Sheltona 1991, v roce 1998 získal Cenu Českého literárního fondu za režii projektu Hanging Man, Herecká asociace mu udělila Zvláštní cenu Thálie 1999. Zdroj: HAMU, Wikipedie, Národní divadlo

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: