Divadla Continuo připravuje inscenaci inspirovanou událostmi roku 1968

Divadla Continuo připravuje inscenaci inspirovanou událostmi roku 1968

Divadla Continuo připravuje inscenaci inspirovanou událostmi roku 1968

Divadlo Continuo uvede novou inscenaci Poledne, která je inspirovaná událostmi, jež se odehrály 25. srpna 1968 na Rudém náměstí v Moskvě a knihou Poledne Natalie Gorbaněvské. Premiéra se koná 17. března 2018 na Švestkovém Dvoře v Malovicích, pražská premiéra pak 22. a 23. března v prostoru La Fabrika. Inscenaci provází tematická instalace otevřená jednu hodinu před začátkem představení a po jeho skončení.

25. srpna 1968, čtyři dny po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, přichází na Rudé náměstí v Moskvě drobná žena. Před sebou tlačí kočárek s tříměsíčním synem. V peřince má chlapeček přibalený ručně psaný transparent s nápisem Za vaši a naši svobodu. Společně se ženou usedá sedm dalších lidí na dlažbu a roztahuje své transparenty právě ve chvíli, kdy hodiny na Spasské věži odbíjejí poledne.
Demonstrace byla během několika minut rozehnána tajnými agenty KGB a její účastníci pozatýkáni. Následovaly výslechy, soudy, vězení, vyhnanství, pracovní tábory a nucené umístění v psychiatrických léčebnách. Natalie Gorbaněvská, v té době matka malého dítěte, byla zatčena až po více než roce. Než se tak v prosinci 1969 stalo, informovala pravidelně zahraniční média o procesu s jejími kolegy a přáteli a o průběhu líčení napsala knihu Poledne, po jejímž vydání na západě se stal případ světoznámým. Po soudním procesu, připomínajícím špatnou divadelní hru byla Natalia Gorbaněvská, stejně jako řada dalších tehdejších sovětských disidentů (Viktor Fajnberg, Vladimir Bukovský), umístěna v psychiatrické léčebně pro údajnou schizofrenii se specifickou diagnózou tehdejšího brežněvovského režimu „blud reformismu“. Po propuštění emigrovala v roce 1975 do Paříže, kde žila až do své smrti v roce 2013.
„Inscenace, kterou připravujeme na základě její poezie a života, v sobě spojuje dokumentární divadlo vyprávějící o událostech, které následovaly po demonstraci 25. srpna 1968 a výtvarné fyzické divadlo neodbytných obrazů inspirovaných poezií Natalie Gorbaněvské, Vadima Deloneho a dalších básníků sovětského disentu 60. a 70. let.,“ popisuje inscenaci Pavel Štourač, umělecký vedoucí souboru.
Výtvarná koncepce je dílem Pavla a Heleny Štouračových; živý hudební doprovod inscenace pak obstarává smyčcové kvarteto v kompozicích Elii Morettiho, dlouholetého spolupracovníka souboru.
Na přípravě inscenace dále spolupracovali Libor Dvořák, překladatel, novinář, redaktor a komentátor Českého rozhlasu; Jana Klusáková – rozhlasová a televizní moderátorka, novinářka a překladatelka; Adam Hradilek – historik, Ústav pro studium totalitních režimů; Michaela Stoilová – překladatelka z ruštiny a angličtiny; Milan Dvořák – tlumočník a překladatel z ruštiny, přeložil knihu Natalie Gorbaněvské Poledne.
Osobní výpovědi poskytli – Viktor Fajnberg – účastník demonstrace; Pavel Litvínov – účastník demonstrace; Tatjana Bajevová – účastnice demonstrace; Jaroslav Gorbaněvský – syn Natalie Gorbaněvské; Pavel Marčenko, Alexander Daniel – synové Larisy Bogorazové, účastnice demontrace a další.

Zdroj: Divadlo Continuo

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: