Doprovodný program desátého ročníku Rezidence pro choreografy

Doprovodný program desátého ročníku Rezidence pro choreografy

Doprovodný program desátého ročníku Rezidence pro choreografy

Během Rezidence od 17. do 24. srpna 2017 mohou návštěvníci přijít do Studia ALTA na ranní tréninky, choreografické fórum nebo závěrečnou prezentaci projektů Work in progress, to vše v rámci doprovodného programu Rezidence pro choreografy s koučinkem, pilotního projektu Centra choreografického rozvoje, SE.S.TA. Každoročně na Rezidenci přijedou zahraniční umělci a vedou rezidenci s předem pečlivě vybranými účastníky z České republiky i ze zahraničí. Otevřením některých aktivit pro veřejnost se Centrum choreografického rozvoje, SE.S.TA snaží s trendy současného tance a pohybového divadla seznamovat i širší veřejnost a umožnit odborné veřejnosti setkat se se zahraničními špičkami oboru.

Účastníci přijíždí na rezidenci s vlastním projektem, který chtějí v rámci pobytu za pomoci zkušeného umělce („kouče“) rozvíjet. Cílem rezidence není ani formování tanečníků ani estetický aspekt projevu, ale získat pro vlastní tvorbu nový pohled, prostor a možnost prohloubit její osobité prvky či hledat další cesty vyjádření uměleckého záměru. Celá rezidence je koncipována jako dialog mezi choreografy a kouči, kteří je v práci vedou.
Doprovodný program v podobě open class, choreografického fóra a work in progress mohou návštěvníci absolvovat buď celý nebo si vybrat jen část, která jim vyhovuje. „My samozřejmě doporučujeme udělat si čas a zažít všechny složky doprovodného programu. Je to koncipováno tak, aby si na své přišlo tělo i duše. Na trénincích blíže poznáte styl jednotlivých koučů, v rámci fóra si poslechnete jejich vstupy a můžete s nimi diskutovat a zeptat se jich na to, co vás zajímá, a na závěrečném představení pak uvidíte výsledky práce z celé rezidence. Opět jsme vybrali deset skvělých účastníků, a tak bude i work in progress na velmi vysoké úrovni a bude určitě na co koukat, sami se těšíme na výsledky společné práce pozvaných hvězd a choreografů, které jsme dlouho vybírali z více jak třiceti zájemců,“ shrnuje tradiční projekt ředitelka Centra choreografického rozvoje, Marie Kinsky a dodává, že účast na celém programu rozhodně není podmínkou.
Vybraní uchazeči budou pracovat a návštěvníci doprovodného programu mají příležitost potkat se s Jeanem Gaudinem, francouzským choreografem, představitelem generace enfant terrible francouzského současného tance, který má velké zkušenosti s přípravou choreografií od filmu a hudebních produkcí až po pařížskou Operu. Jean Gaudin má navíc vzdělání i v oblasti koučování. Dále se mohou všichni těšit na Jeana–Christopha Paré, tanečníka, choreografa, analytika a pozorovatele. Jako generální inspektor tanečního oddělení francouzského ministerstva kultury a ředitel francouzské státní konzervatoře je Jean–Christophe Paré jakýmsi divákem vývoje tanečního oboru a vývoje práce mnoha současných tanečních a choreografických osobností. Třetím „koučem“ bude Rivca Rubin, průkopnice uměleckého koučování, která se specializuje především na "Body-Mind Centering" a jejíž schopnost vést umělecký proces už pomohla mnoha tvůrcům i skupinám.

OPEN CLASS: 17. – 24. 8., 9:30 – 11:00 Studio ALTA
17. 8. Jean-Christophe Paré (analýza těla v pohybu)
18. 8. Marie Kinsky (Feldenkreisova metoda)
19. 8. Jean Gaudin
21. 8. Jean-Christophe Paré (analýza těla v pohybu)
22. 8. Marie Kinsky (Feldenkreisova metoda)
23. 8. Rivca Rubin

CHOREOGRAFICKÉ FÓRUM: 20. 8., 15:00 Studio ALTA
Jean-Christophe Paré: Vzhled, který tvoří aneb vnímání těla a prostoru
Rivca Rubin: Jazyk: co umělcům pomáhá a co brání v osobním i profesním rozvoji
Markéta Fantová: Scénografie v dramaturgii

WORK IN PROGRESS V NÁRODNÍ GALERII: 23. 8., 15:30 Veletržní palác
SLAVNOSTNÍ WORK IN PROGRESS: 24. 8., 19:30 Sudio ALTA

Zdroj: SE.S.TA

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: