Festival ProART 2011

Již po osmé se v nabídce brněnského a pražského kulturního léta objeví multižánrový workshop-festival ProART. Své příznivce pozve k aktivní i pasivní spoluúčasti od 15. do 22. července v Brně a od 24. do 31. července v Praze. 25 pedagogů z 12 zemí světa bude vyučovat současný tanec, herectví, operní zpěv či beatbox, umění fotografie, kresbu a design nebo například hru na kytaru. Večerní program nabídne tradičně 18 představení. Hlavním tématem festivalu je tentokrát komunikace, kontakt a dotek.
V Brně se odehrají večerní divadelní produkce v Divadle Bolka Polívky a v multikulturním centru Stadion na Kounicově ulici. V Praze bude hostit divadelní návštěvníky divadlo Rokoko na Václavském náměstí. „Naší letošní novinkou jsou večery choreografické platformy, která představí kratší choreografie mladých mezinárodních choreografů s tematickým zaměřením na komunikaci, kontakt a dotek,“ prozradil umělecký ředitel festivalu Martin Dvořák.
V Brně se tak mohou festivaloví fanoušci těšit na zástupce z Rakouska, Finska, USA a Česka. Do moravské metropole již podruhé zavítá soubor Elledanse z Bratislavy, letos s představením Pocta kravám, jež bylo inspirováno prostředím svého vzniku – prostorem bývalých jatek, kde nyní soubor působí a vede divadelní scénu. „Jako každým rokem nabídneme věrným divákům tradiční večery improvizace a gala pedagogů, kteří se představí v ukázkách ze svého repertoáru. Naopak poprvé se na festivalu představí rakouská renomovaná choreografka Rose Breuss a americká dvojice Ellen Smith a Lida Winfield, jejichž kusy se zabývají tématem emocí a jejich projevů, respektive přírody v nás a okolo nás,“ představila hlavní festivalové hosty výkonná ředitelka festivalu Alena Pajasová.
Festival ProART každoročně uvádí alespoň jednu premiéru svého sesterského ansámblu Company ProART. Za názvem té letošní, Brotherhood, se skrývá choreografie inspirovaná básní S. K. Neumanna v přednesu národní umělkyně Jiřiny Švorcové. „Je až k neuvěření, jak aktuální může být téměř stoletá poezie a jak paradoxní a relativní je doba a její umělci. Tato choreografie je odrazem doby, ponechám ale na divákovi, o kterou dobu se vlastně jedná,“ uvedl ke své choreografii Dvořák. Spolu s tímto kusem bude v Brně uvedena pohybová instalace Američanky Pauline Jenings se záhadným názvem Veritable Vicissitudes a v Praze choreografie Zero řeckého choreografa Alexe Kyriakoulise s tématem lidských potřeb a jejich „virtuálního vymazávání“.
Závěr festivalu obstarají večery samotných studentů, tvůrčí searching projekty Rafaela Valdiviesa ze Švédska, Ondřeje Havlíka z domácí kapely mako!mako, Isiry Makuloluwe ze Srí Lanky, Neila Parise z Irska a jejich chráněnců, kteří pracovali po celý týden a svou práci završí prezentací na jevišti divadla. Tématem jejich snažení a hledání bude ústřední festivalové téma – komunikace, kontakt a dotek. Podrobný program představení a více informací o workshopech: http://www.proart-festival.cz/festival.html Zdroj: ProART

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: