Festival současného cirkusu Fun Fatale představí akrobatky na hrazdách, v bazéně i na filmovém plátně

Natalie Inside Out (Natelie Reckert).

Natalie Inside Out (Natelie Reckert).

Tanec s diabolem, stojky na kole, propojení cirkusu a nových médií nebo site-specific performance vzdušné akrobacie v prostorách bývalého bazénu, to vše nabídne osmý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Fun Fatale. Ve dnech od 13. do 31. března 2019 se v komorních inscenacích výhradně ženských interpretek představí přední akrobatky z Finska, Švýcarska či Spojených států amerických. Celovečerní i kratší sólové projekty doplní přenáška věnovaná dramaturgii v současném cirkuse, workshopy vzdušné i pozemní akrobacie či představení pro děti. Kromě pražského Klubu Mlejn se na festival mohou těšit také diváci v jihlavském DIODu. Podrobný program festivalu včetně informací o vstupenkách a workshopech najdete na www.funfatale.cz.

Festival zahájí site-specific performance vytvořená přímo na míru bývalému bazénu karlínských kasáren. Spolu s akrobatkou a dramaturgyní festivalu Eliškou Brtnickou se na hrazdách, chinese pole i lanech představí Stéphanie N'Duhirahe a Morgane Widmer ze Švýcarska a španělská performerka Gemma Palomar. „Ze zahajovací performance jsme si udělali takovou milou tradici. Každý rok vybíráme nový prostor a současně se snažíme pokaždé zaměřit na jinou cirkusovou disciplínu. Vloni to byla vzdušná akrobacie na schodišti, předtím pozemka na plastikách Čestmíra Sušky nebo inscenace mezi rostlinami botanické zahrady. Letos se můžete těšit na akrobacii na extrémně krátkých hrazdách nebo chinese pole, která u nás v Čechách není příliš běžná. Právě záliba v překonávání výzev, které tyto prostory primárně určené k úplně jiným účelům přinášejí, je společná všem účinkujícím performerkám a divákům nabízí výjimečný zážitek, se kterým se v divadle nesetkají,” láká diváky Eliška Brtnická.

Podívanou nabídne i představení Natelie Reckert s názvem Natalie Inside Out, které za pomoci nových médií zkoumá vztah mezi skutečným a zprostředkovaným tělem. „Ve svém uměleckém výzkumu se Natalie vydala cestou interaktivních technologií, kdy prolínáním živé akrobatické performance, extrémně detailního zpomaleného záběru a mluveného slova přetváří pohyb na krajinu promítanou na plátno. Vzniklo tak dílo zcela ojedinělého formátu na pomezí divadla a přednášky o mechanice lidského těla, které však autorka podává s vtipem a velkou dávkou poezie,” dodává Brtnická.

Poprvé se na festivalu představí americká hadí žena Julie Bergez, která vystupovala se známým souborem Cirque du Soleil. Pro české diváky přichystala krátkou sólovou inscenaci a workshop taneční akrobacie a kontorsionistiky, na němž si diváci mohou tento druh pohybu vyzkoušet na vlastní kůži. Nabídku workshopů letos doplní akrobacie na chinese pole pod vedením Gemmy Palomar.

Osmiminutová choreografie Line pro dvě struny, dvě tyčky a diabolo v podání Solveig Weyeneth uvede přednášku české teoretičky nového cirkusu Veroniky Štefanové. Ta se zaměří na diskutované téma dramaturgicko‑režijního přístupu k novému cirkusu v České republice. Nebude chybět ani tradiční Kabaret složený z kratších čísel účinkujících akrobatek, který zakončí koncert kapely Šarivary s živou cirkusovou jam session.

„Dětské diváky tentokrát netradičně pozveme do tělocvičny. Inscenace Sokol finské akrobatky Ilony Jäntti, která se netají svou fascinací Sokolským hnutím, je unikátní především v tom, že rozvíjí pohybovou imaginaci v rámci prostoru, který je dětem dobře znám, snadno se s ním ztotožní a mohou tak získat novou motivaci k pohybovým aktivitám. Vybavení tělocvičny performerka zcela novátorsky využívá především ke vzdušné akrobacii. Ve Finsku tento projekt sklidil obrovský úspěch,” dodává Brtnická.

Kromě pražského Klubu Mlejn, kde festival potrvá od 13. do 17. března, se na akrobacii na lanech, hrazdách i zemi mohou od 27. do 31. března těšit příznivci současného cirkusu a pohybového divadla také v jihlavském DIODu. Právě sem Fun Fatale přinese poetickou isncenaci Kalabazi, v níž Jessica Arpin za aktivní účasti diváků propojuje klaunérii s uměleckou jízdou na kole. Nebude chybět ani kabaret nabitý žonglovaním, tancem či vzdušnou akrobacií na hrazdách, síti i vlasech. Jihlavskému publiku letos nabídneme také cirkusovou site-specific performance na schodišti Vysoké školy polytechnické, která volně naváže na zahájení loňského ročníku na schodech Filosofické fakulty Univerzity Karlovy.

Zdroj: Fun Fatale


Fotogalerie

Natalie Inside Out (Natelie Reckert).

Natalie Inside Out (Natelie Reckert).

Témata článku

Fun Fatale

Nový cirkus

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: