Festival Tanec a handicap již potřetí v Brně

Festival Tanec a handicap již potřetí v Brně

Festival Tanec a handicap již potřetí v Brně

Během víkendu od 14.-16. března proběhne v Brně třetí ročník tanečního a divadelního festivalu Tanec a handicap, který se specializuje na handicap jako možnost svébytného uměleckého vyjádření. Někomu se může propojení tance a handicapu zdát jako protimluv, o svém pohledu by však mohlo vyprávět dokonce sedm souborů z České republiky a Slovenska. „V zahraničí je zcela běžné, že se handicapovaní věnují tanci na profesionální úrovni,“ přibližuje problematiku Bohdana Kalinová z projektu Tanec a handicap, „a stejně tak tam funguje řada festivalů podobného zaměření, jako je ten náš.
V České republice je Tanec a handicap zatím ojedinělý projekt tohoto ražení, zato ale existuje již 6 let. Každé dva roky přivede do brněnského divadla integrované soubory v rámci stejnojmenného festivalu. Festival navíc speciální dramaturgií propojí dlouhodobou práci zúčastněných souborů. Poté, co na své domácí scéně zpracují zadané téma v desetiminutovém díle, přijedou právě do Brna spojit své umění v jedno celovečerní představení. Letos je souborů pět, a to z těchto měst napříč ČR: Praha, Brno, Ostrava a Jilemnice. „Máme radost, že stoupá počet integrovaných souborů. Snaha popularizovat tanec handicapovaných je naším hlavním cílem,“ dodává Kalinová. Nosným společným tématem je Geometrie. Po předchozím Čtveru ročních období a Duze lze očekávat, že si soubory letos opravdu vyhrají s vizuální stránkou svých výstupů.
Kromě pětice souborů, které kooperují na jednotném tématu, přivítá festival rovněž dva soubory hostující. Jsou jimi bratislavští Len tak tak a brněnští studenti Ateliéru výchovné dramatiky neslyšících z JAMU. Hostující soubory jsou letos novinkou. „Rádi bychom veřejnosti představili i soubory, které jsou na poloprofesionální nebo profesionální úrovni. Současně je práce se smyslovým postižením trošku odlišná od hlavního zaměření většiny souborů. Páteční večer můžeme klidně nazvat inspiračním pro naše účastníky, ale rovněž ukázkou velkých komplexních představení pro širokou veřejnost.“
Dalším lákadlem pro veřejnost je interaktivní workshop s technologií, která je schopna snímat pohyby tanečníků a kreativně je rozvíjet na stěně nebo plátně. Workshop proběhne dvakrát během neděle a rezervace míst probíhá prostřednictvím e-mailu. Stejnou cestou lze koupit i lístky na festival.
Projekt Tanec a handicap není ale jen o festivalu. Představení, které vznikne na prknech divadla Barka, bude během následujících měsíců reprízováno rovněž v Praze, Ostravě a dalších městech. Jako další výstup festivalu bude vytvořena sbírka uměleckých fotografií, která rovněž poputuje do galerií a kaváren nejen v rámci České republiky. Projekt se také snaží přivést do Brna autority z oboru a organizovat workshopy během celého období. Přesto lze říct, že nejkoncentrovanější nabídku představení i workshopů má divák šanci vidět právě během festivalového víkendu. „Tanec handicapovaných má zvláštní estetiku, která není méněcenná, jen jiná, než jsme zvyklí. Pro všechny fanoušky tance a jeho různých stylů, diváky, jak z řad odborné veřejnosti, tak svátečních milovníku umění, je náš festival ideálním strávením posledního zimního víkendu,“ uzavírá Kalinová.
Více: www.tanecahandicap.cz, www.facebook.com/tanecahandicap .

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: