Fringe festival Praha představí i dvě tanečně pohybové produkce

Fringe festival Praha představí i dvě tanečně pohybové produkce

Fringe festival Praha představí i dvě tanečně pohybové produkce

V pátek 24. května odstartuje 12. ročník Fringe festivalu Praha. Přehlídka divadla, pantomimy, živé hudby a stand-up comedy nabídne během 9 dnů víc než 30 divadelních produkcí. Na několika jevištích na Malé Straně vystoupí umělci z celého světa: Itálie, Británie, Azerbájdžánu, USA, Japonska, Austrálie, Rakouska, Francie, Kanady, Švédska, Indie, Jižní Afriky nebo Holandska. V programu se objeví také dvě pohybové inscenace: první nese název Bounce (Odraz) a do Prahy doputovala z programu New York Fringe. Jde o inscenaci pro pět tanečníků skupiny Eva Dean Dance (evadeandance.org, založená v roce 1986), kteří tančí s cirkusovými i gymnastickými míči a vytváření „neskutečné světy“, jak napsal Wall Street Journal. Další inscenace je z jiného soudku – japonský divadelní kus ve stylu divadla kabuki: Dojo-ji, tragický příběh mnicha a dívky, která je jím odmítnuta a promění se v démona, aby se pomstila a  (původně hraný v podobě tradičního divadla nó). Uvádí jej skupina Makoto Inoue, která získala na Fringe festivalu v roce 2010 cenu Inspiration Award, zlatou medaili na Mezinárodním festivalu pantomimy 2011 a ocenění Nejlepší taneční představení na Buxton Fringe 2012.
Fringe festival Praha
od roku 2001 pravidelně nabízí českým i zahraničním divákům možnost seznámit se s anglicky mluveným divadlem v historickém srdci české metropole. Umělci budou vidět a slyšet všude, jednotlivá divadla jsou u sebe tak blízko, že si možná ani neuvědomíte, v jakém divadle se právě nacházíte: hrát se bude v Malostranské besedě, Divadle Inspirace, Divadle Kampa, Divadle Na Prádle, Kavárně 3+1 a letos opět v A Studiu Rubín. 12. ročník festivalu nabídne na 200 představení v divadlech nacházejících se ve středověkých sklepeních, v barokních hudebních sálech, kamenném divadle, jež kdysi bývalo prádelnou, v kavárnách a klenutých podzemních prostorách staré Prahy.
Původní festival vznikl ve skotském Edinburghu v roce 1947 a je dodnes největším uměleckým festivalem na světě. Pražské „nezbedné vnouče“ je mezi účinkujícími i diváky známo a oblíbeno, organizátoři se snaží vytvořit živou platformu pro umělecký a kulturní dialog mezi diváky a umělci bez ohlednu na pohlaví, národnost, vyznání či sexuální preference.
Jednotlivá představení kladou důraz na vizualitu, pohyb a srozumitelnost. Jejich délka se pohybuje mezi 45 až 60 minutami. Během večera diváci většinou navštíví představení několik a později se zastaví ve Fringe Clubu, kde se podělí o jejich dojmy a zážitky se samotnými umělci. I letos je pro diváky připravena speciální nabídka, kdy při koupi 5 vstupenek, zaplatí pouze za 4. Studenti letos opět se slevou, lístek na libovolné představení za 100 Kč. Program festivalu a konkrétní data představení najdete na www.fringe.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: