Jatka78 se stávají producentem - v příštím roce uvedou novou show v režii Thomase Moncktona

Thomas Monckton

Thomas Monckton

Mezinárodní divadelní scéna Jatka78, která v listopadu 2019 oslaví 5 let, si ke svému výročí nadělí vlastní divadelní produkci. Divadlo, které je domácí scénou souborů jako jsou Cirk La Putyka nebo Dekkadancers, se bude v souladu se svojí dramaturgií věnovat žánru nonverbálního a pohybového divadla. V červenci proto Jatka78 vyhlásila konkurz na obsazení do nového představení s pracovním názvem Others. Pro nový projekt režírovaný Thomasem Moncktonem hledají umělce s pohybovými či komediálními schopnostmi.

Navzdory nedlouhé historii Jatka78 patří mezi etablovanou mezinárodní scénu, která si získala respekt na domácím i zahraničním poli. Od počátku svého působení Jatka78 do Prahy zvou řadu světových umělců a divadelních souborů, které se do pražských Holešovic pravidelně vracejí. To je případ také Thomase Moncktona, performera a režiséra, který vyniká v žánru nonverbální komedie. Tento cenami ověnčený novozélandský mim vystoupil na Jatkách78 již 4x (např. The Artist a The Pianist). Nyní se do Prahy vrací v roli režiséra nově připravovaného projektu. „Hledám podivnost, humor a fyzicky zdatné umělce, kteří umí na scéně efektivně fungovat jako součást skupiny i sami o sobě,“ říká Monckton.

Konkurz do nové show se na Jatkách78 uskuteční 12. a 13. října 2019. Tvorba představení proběhne ve dvou fázích. První proběhne v Praze od 18. do 31. května 2020, druhá bude začínat koncem srpna 2020, a bude pokračovat až do premiéry plánované na podzim 2020. Následně je v plánu show v delších blocích reprízovat, jak na Jatkách78, tak i v zahraničí. Uzávěrka přihlášek do konkurzu je 15. září 2019.

„Na svém začátku Jatka78 hostila hotová divadelní představení. Postupně ale začala vystupovat i jako koproducent nových inscenací. Posledním takovým počinem byla jarní premiéra kanadského souboru Barcode Circus Company, který v Praze ve světové premiéře představil inscenaci Sweat & Ink, kde naše divadlo vystupovalo právě jako jeden z koproducentů. K pěti letům našeho fungování chceme udělat i ten další krok a stát se samostatným producentem divadelních inscenací. Ta myšlenka v nás zrála dlouho a v poslední době už jen čekala na to pravé jméno hlavního tvůrce. Thom Monckton byla jasná volba a jsem rádi, že naši nabídku na spolupráci radostně přijal,” doplňuje ředitel Jatek78 Štěpán Kubišta.

Zdroj: Jatka78

Témata článku

Thomas Monckton

Jatka78

Nový cirkus

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: