Laterna magika: derniéra inscenace Legendy magické Prahy

Laterna magika: derniéra inscenace Legendy magické Prahy

Laterna magika: derniéra inscenace Legendy magické Prahy

Laterna magika se po pěti letech a 166 reprízách rozloučí s inscenací Legendy magické Prahy. Na repertoáru spolu s Kouzelným cirkusem zastupují typ představení, které zachází s principy Laterny magiky tradiční cestou. Kombinuje filmové projekce s děním na jevišti a vtahuje diváka do děje. Poslední možnost zhlédnout inscenaci Legendy magické Prahy bude 13., 14. a 15. května 2016.
„Legendy magické Prahy pro Laternu magiku inscenoval režisér Jiří Srnec, dlouholetý spolupracovník Laterny magiky a zakladatel dalšího českého unikátu, černého divadla. I jeho prvky jsou v inscenaci využity, ale hlavním jazykem, kterým promlouvá, je tanec,“ upřesňuje Zdeněk Prokeš, umělecký šéf Laterny magiky. Inscenace volně navazovala na projekt Černého divadla Jiřího Srnce Pražský chodec, ale stala se svébytnou inscenací. Choreografii v neoklasickém duchu vytvořil Petr Zuska. Pro inscenaci vznikla autorská hudba z pera Kryštofa Marka, Národní divadlo ji vydalo i samostatně na CD. Inscenace Legendy magické Prahy hovoří jen tancem a pohybem, v duchu tradice Laterny magiky jako divadla určeného pro tuzemské i zahraniční publikum.
„Publikum představením provází Kráčivec, který jako nestárnoucí poutník na sebe bere podobu hrdinů různých pověstí, nikdy neumírá a nerodí se, ale proměňuje svou identitu s každým příběhem. Na cestě jej doprovází alter ego, svůdcovská, rošťácká postava v oděvu šaška či blázna, jsou neoddělitelní a svou pouť věky musí společně zahájit i ukončit. S oběma navštívíme třeba Faustův dům, království Pána Vltavy, který se oženil s prostou židovskou dívkou, nebo si připomeneme radostnou atmosféru rudolfinského dvora,“ vysvětlují zástupci Laterny magiky.
Inscenace, která se věnuje Praze a její historii či tajuplnému odkazu bájí a pověstí, není na repertoáru Laterny magiky ojedinělým činem. Příkladem byla inscenace režiséra Václava Kašlíka Pražský karneval z roku 1973 a její inovovaná verze, kterou o rok později režíroval Evald Schorm. I některé další inscenace už svými názvy evokovaly vztah k městu: Jednoho dne v Praze, Pragensia, Vox Clamantis.

Více informací zde.

Zdroj: Laterna magika

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: