Lednová prezentace českého umění na newyorském veletrhu APAP byla úspěšná

Na světovém veletrhu performing arts APAP (Association of the Performing Arts Presenters), který se konal ve dnech 11.–15. ledna 2013 v New Yorku, se Česká republika představila již potřetí. Novinkou byla showcase celkem pěti českých souborů, které stejně jako celou účast České republiky koordinovala Česká centra a Institut umění – Divadelní ústav. Veletrhy performing arts jsou především zámořským a mimoevropským fenoménem. Jedná se o akce s velmi bohatým programem (konference, panelové diskuse, různé formy setkání, intenzivní umělecký program), kde se na několik dní setkává světová odborná veřejnost. Institut umění – Divadelní ústav (IDU) na světových veletrzích kontinuálně prezentuje české divadlo a performing arts, popř. svou přítomnost posiluje prezentací středoevropského regionu.
Newyorský veletrh APAP se za více než padesát let své existence stal jednou z největších událostí v oblasti kreativních průmyslů. „Když se Česká republika účastnila newyorského veletrhu v roce 2010 poprvé, byl stánek zaměřený na české divadlo, hudbu a tanec pro americkou veřejnost do jisté míry zjevením. Letos jsme českou účast posílili o showcase českého divadla a tance a také prezentace performing arts ze zemí Visegrádské skupiny. Je potěšující sledovat, že české umění díky kontinuální propagaci na prioritních akcích tohoto druhu zapouští v povědomí nejen americké, ale i světové veřejnosti své kořeny, přičemž si své pozice buduje především mladá generace českých divadelníků a tanečníků,“ říká Martina Černá, vedoucí Oddělení mezinárodní spolupráce IDU.
Kromě stánku prezentujícího současné projekty, soubory a umělce českého divadla, tance a hudby, připravil pro letošní ročník IDU a Česká centra přehlídku s názvem „Soundczech“ v sále České národní budovy. Úspěch celé akce potvrdil kvalitní dramaturgický výběr, přičemž hostování souborů umožnila finanční podpora IDU a Ministerstva kultury České republiky. Program představil montáž duetů z choreografií Lenky Vagnerové Mah Hunt a Jezdci, ukázku z autorského sóla Miřenky Čechové S/He is Nancy Joe, choreografii 420PEOPLE Small Hour a ukázku z doc-performance Solo pro Lu Jany Svobodové v produkci divadla Archa. V dopolední části programu se představilo Divadlo Drak z Hradce Králové s inscenací Zlatovláska.
Showcase byla určená především dramaturgům divadel a festivalů, prezentérům a tanečním či divadelním agentům. APAP je totiž jedinečnou příležitostí k navázání kontaktů. Vstoupit na americký trh ale není jednoduché – o to větší význam má kontinuální zastoupení na APAPu,“ říká Jana Návratová vedoucí Taneční sekce IDU. Ohlasy showcase byly mimořádně příznivé, jak dosvědčují i reakce samotných performerů: „Možnost předvést svoji práci naživo, a pak mít příležitost setkat se s místními producenty, je nesmírně efektivní. Český tanec má co nabídnout a forma showcase je skvělým nástrojem jeho podpory a zároveň investicí, která se podle mého názoru dobře zhodnotí,“ uvedla Nataša Novotná ze souboru 420PEOPLE.
Showcase byla velice záslužná. Ty 4 hodiny možná znamenaly pro mezinárodní prezentaci českého divadla a tance více, než dvě sezóny odehrané v Praze,“ míní ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab a dodává: „Každý z účastníků navázal mnoho kontaktů a dokonce se už dohodly konkrétní termíny zahraničních vystoupení.

České umění se dále představilo v rámci dvou přednášek o divadle a tanci zemí Visegrádské skupiny. Během konferenčního programu veletrhu APAP účastníci měli možnost seznámit se s divadelním a tanečním trhem, festivalem a formami mezinárodní spolupráce v ČR, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. V synergii s veletrhem probíhá v New Yorku ještě několik dalších festivalů, z nichž k těm nejprestižnějším patří mezinárodní festival zaměřený na politické divadlo Under the Radar v prestižním newyorském Public Theatre. V jeho doprovodném programu proběhlo kolokvium o nezávislém divadle ve Střední Evropě. Obě akce byly uspořádány v rámci projektu Performing Arts Central Europe – Visegrad Countries Focus, který IDU koordinuje od roku 2012.
Na festivalu Under the Radar skvělý dojem zanechal také soubor Farma v jeskyni, který jako jediný neamerický účastník představil metodu své práce, její žánrovou otevřenost a naznačil i téma budoucího projektu. Na jeho vystoupení reagovali diváci řadou otázek a zájem o tvorbu tohoto soubor přivedl některé i k českému veletržnímu stánku v hotelu Hilton. „Velmi nás těší spontánní zájem, s nímž jsme se v New Yorku setkali. Ale nejsme tady poprvé. V roce 2008 jsme hráli v New Haven a v New Yorku, takže přišli nejen všichni tehdejší hostitelé, ale i noví zájemci například z Physical Theatre School v Californii nebo známé Tisch School z New Yorku,“ uvedl umělecký šéf souboru Viliam Dočolomanský.
Česká účast na letošním ročníku veletrhu APAP se setkala s neobyčejně velkým zájmem. Na českém úspěchu se však bezesporu odrazila vysoká kvalita vystupujících i pestrá a promyšlená dramaturgie showcase. Jako výjimečně efektivní se ukázala spolupráce obou institucí, tedy Českých center a IDU, jejichž úkolem je šířit dobré jméno české kultury a umění v zahraničí. Zdroj: IDU

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: