Letní Letná nabídne ženská sóla, premiéru od AirGym Art Company i „Lůzry“

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná je pro návštěvníky zárukou, že uvidí to nejlepší z českého nového cirkusu na jednom místě. O tom, že se směle vyrovnají zahraniční konkurenci, přesvědčí tuzemští umělci v Letenských sadech od 11. do 31. srpna 2022. Udivovat akrobatickým uměním, bavit i dojímat budou jak v šapitó, tak pod širým nebem. Českou scénu už podruhé otevře AirGym Art Company, tentokrát se snovou novinkou NonSen(s). Chybět nemůže matador českého nového cirkusu Losers Cirque Company, připravil představení, které je nejen názvem Grandiózní. Rozmanitost programu rozšiřuje hned několik českých sólových projektů novocirkusových umělkyň. Celkem přehlídku bravury současného tuzemského nového cirkusu zastoupí 17 uskupení. Letní Letná dopřeje na samostatné scéně zážitky rovněž dětem, představení zdarma pod širým nebem i večerní koncerty a další doprovodný program.

Through The Truth artist  (Thula Moon). Foto Milos Šálek.

Through The Truth artist (Thula Moon). Foto Milos Šálek.

Festival Letní Letná chystá letos už 19. ročník. Je přehlídkou, která dnes pevnou tradici českého nového cirkusu pomáhala budovat. „Český nový cirkus již dávno není v plenkách a dokáže se vyrovnat i zemím s dalekosáhlejší tradicí tohoto žánru. Důkazem je festival české novocirkusové scény, který se během Letní Letné koná. Divákům se dostává šance v srpnu zhlédnout ojedinělou přehlídku českých artistů. Představí se 17 menších i větších uskupení, které spojuje jedno – společnými silami kultivují nový cirkus v Česku a nebojí se posouvat jeho hranice,“ těší ředitele Letní Letné Jiřího Turka.

Centrem tuzemského novocirkusového umu je na Letní Letné Česká scéna. Program v šapitó zahájí, už podruhé v historii Letní Letné, premiéra AirGym Art Company. Speciálně pro festival připravila NonSen(s). Publikum vtáhne do snění, fantazií a iluzí, i když si diváci můžou být jistí, že propracovaná čísla závěsné a pozemní akrobacie se jim nezdají. Iluze pomáhají vytvářet i novinku plzeňských Žongléros Ansámbl. Světelná show inspirovaná principem Camera Obscura nechává diváky na pochybách, kdo koho vlastně sleduje. Jedni z „otců zakladatelů“ nového cirkusu v Česku Losers Cirque Company vezmou diváky v inscenaci Grandiózní do zákulisí. Příběh režírovaný Matyášem Rambou o rozpadajícím se divadelním souboru, který s nevelkým rozpočtem a v nevyhovující zkušebně chce připravit velkolepé představení, je prý „inspirován skutečnými událostmi“. Všechny zmíněné soubory opráší i své úspěšné tituly z předchozích ročníků. Žongléros Ansámbl zavelí Vpřed, AirGym Art Company pozve do Hotelu Laputa a „Lůzři“ na Konkurz.

Program Letní Letné ozvláštní představení The Amphibian / Obojživelník. Pod názvem propojuje Feel the Universe Circus Company akrobacii a sci-fi. Autorská inscenace Ondřeje Holby And Who Is Useless Now? zase do nového cirkusu vtahuje téma umělé inteligence. Vznikla s využitím AI a robotiky. Festival opět dává prostor i novocirkusové líhni – v Teens Cirkabaretu svůj talent předvedou studenti českých cirkusových škol. Bratři v tricku otevřou Kabinet žonglérských kuriozit a společně s diváky se vydají na exkurz do hlubin a tajů zručné manipulace s objekty - žonglování.

Zajímavostí letošní České scény je velké zastoupení ženských sól – sešlo se jich celkem šest. Dvě lze zhlédnout dokonce v jednom večeru, obě spojuje téma životních proměn a sebeurčení: Stav Alžběty Tiché, která má v malíčku disciplínu vertikálního lana, i Mass absolventky nonverbálního divadla Evy Staré. Vertikální lano využívá i Lenka Švolíková, jejíž pohyb je navíc ovlivněn tancem a bojovými uměními. Na její představení Sandwritten má přímý vliv obecenstvo, je totiž výpovědí o mezilidském kontaktu. Eliška Brtnická adaptovala pro šapitó svou dokumentární performanci Hang Out, v níž se zamýšlí, jak volný čas trávily děti předchozích generací. Vzdušná akrobatka Klára Hajdinová „se motá“ V kruhu psychofarmak a terapií. Součástí autorského projektu o depresích a úzkostech je i debata s psychoterapeutem. Šestá sólistka festivalového programu Thula Moon je sice artistka z Havaje, ale její projekt Through The Truth vznikl v české produkci. Exceluje v něm ve vzdušných disciplínách a kontorsionistice, tedy jako „hadí žena“.

Tuzemské cirkusové umění dostává opět prostor i na oblíbené venkovní scéně, kde lze vybraná představení sledovat zdarma. Pokud příznivci festivalu chtějí vyjádřit podporu novocirkusovému žánru, mohou nicméně libovolnou částkou „přispět do klobouku“. Na rozmanitou nabídku open air stage navnadí hned 11. srpna velkolepá zahajovací ohňová Propane Punk show. Interaktivní ohnivý lunapark MansterVille a soubor pouličního umění Blackout Paradox v ní společně slibují spektákl s pyrotechnickými efekty. Pod širým nebem například AirGym Art Company v akrobatické klaunerii prozradí Tajemství oblaků. Umělecké duo Koťátko zkázy provázené muzikou Tante Friedl zvolá: Ahaaa!, když pochopí myšlenky Alberta Einsteina a jeho manželky Milevy Marić. Aventyr převypráví v představení s vůní vzdálených krajů a neobyčejných dobrodružství Legendu o Sooleimonovi. A vrací se Bratři v tricku. Z neutuchající studnice humoru vytáhnou v Bratřím speciálu žonglérské miniatury. Pestrá Galashow žonglérského dne provede všemi možnými formami žonglování, flow arts a dokonce divadla či tance, s umělci ze všech možných koutů světa, od Izraele po Mexiko. Na jevišti budou lítat kuželky, míčky, obruče, tyče i hořící hlavy barbien.

Letní Letná i v 19. ročníku hlásí, že děti jsou vítány. Malé diváky bere jako plnohodnotné návštěvníky festivalu, dopřeje jim proto samostatnou scénu, na které je denně zabaví české soubory a také švýcarské uskupení Compagnia DUE s klauny a interaktivními hračkami. Cirkusovou „školu hrou“ zajistí dílny a workshopy. Festival pro děti pořádá i dva příměstské tábory: Letní Letňák, na němž malí táborníci nazkouší inscenaci s premiérou přímo v Letenských sadech, a Letňáček PLUS, kde se vyřádí menší děti. Navíc rodiče můžou na své potomky „zavolat“ Noční hlídku, tedy hlídání, aby si sami nerušeně užili večerní představení. Neméně pestrý je i doprovodný program jak pro malé, tak dospělé návštěvníky. Hlava kolem jim půjde i z kolotoče řezbáře Matěje. Postřeh a kreativitu si zájemci vyzkouší při workshopech v rámci Žonglérského dne, kde se mohou přesvědčit, že základy žonglování se nechá osvojit i za hodinu. Překvapí i vynalézavost nové edice interaktivních hraček Guixot de 8 vyrobená z fitness náčiní. A i letos na festival zavítá Zdravotní klaun a Loutky v nemocnici. Pořadatele ovšem také těší, že na Letní Letnou se nechodí jen za divadelním a novocirkusovým programem, ale i prostě pobýt a užít si festivalovou atmosféru. Třeba si v Letenských sadech přečíst knížku půjčenou z Bibliobusu Oskar nebo se poddat letní pohodě při některém z koncertů a filmových projekcí.

Zdroj: Piaristi

Témata článku

Nový cirkus

Letní Letná

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: