Mirage – nový projekt 420PEOPLE

Mirage – nový projekt 420PEOPLE

Mirage – nový projekt 420PEOPLE

Co vězí za vším tím humorem, kterému se tak rádi jako diváci poddáváme? Co se skrývá za zdánlivou ladností a lehkostí tanečníků, kterou divák mnohdy obdivuje? A jsou stand-up komici opravdu tak vtipní a šťastní, jsou tanečníci plní energie i když reflektory nezáří? To jsou některé z otázek, které se točí kolem nové produkce 420PEOPLE. Mirage bude mít premiéru 16. října od 20.00 hodin na Nové scéně ND, v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu. Václavu Kunešovi, choreografovi nové inscenace, v nedávné době učaroval žánr stand-up comedy. Hodiny a hodiny sledoval mistry v oboru, mezi nimi Jimmyho Fallona, Davea Chappella, Omida Djaliliho, Mitche Fatela nebo Holywoodského herce Robina Williamse a na půdorysu stand-up comedy nyní staví své nové dílo. To osciluje mezi humorem a palčivými otázkami, které míří do nitra těch, kdo stojí na jevišti a snaží se rozesmát publikum. Performance na jevišti jako forma psychoterapie nebo vykrádání sebe sama a zrada na vlastních emocích?
Klameme sami sebe, a co víc, i své nejbližší okolí. Žánr stand-up comedy často pracuje s autentickými nešťastnými příběhy ze života umělce ve verzi opepřené (často černým) humorem. S takovými příběhy se publikum většinou jednoduše ztotožní a reaguje smíchem. Svým způsobem se všichni podobně chováme v každodenním životě – abychom vůbec přežili, smějeme se sami sobě a svým selháním. Tím se ujišťujeme, že ještě skutečně žijeme. Jde o mechanismus, který je v určitých okamžicích velice inspirující. Toto lidské úsilí o zastírání pravé podstaty věcí produkuje adrenalin, na kterém se člověk lehce stává závislým. Kam až jsme ochotni zajít, aby nám zase proudil do žil? Nejsou některá z našich selhání a neštěstí výsledkem naší vlastní vůle, prostředkem, jak sami sobě dokázat smysluplnost vlastní existence? Pokud ano, existuje nějaká hranice, kterou v této záměrnosti nejsme ochotni překročit?
Ke spolupráci na MIRAGE přizval Václav Kuneš úspěšného kanadského hudebníka Owena Beltona, mimo jiné držitele ceny Dory Mavor Moore za nejlepší počin v oblasti hudební skladby. V Čechách je Belton známý spoluprací s kanadskou choreografkou Crystal Pite, kterou českému publiku představili právě 420PEOPLE, když ji v roce 2011 v rámci festivalu TANEC PRAHA pozvali na Novou scénu Národního divadla. Kostýmy k představení vytvoří mladé pražské studio Chatty, za nímž stojí návrhářky Anna Tušková a Radka Sirková, mimo jiné držitelky Ceny Designbloku 2011.
Do tvorby inscenace je tentokrát poprvé uvedena i role dramaturga. Je jím Lukáš Jiřička, divadelní dramaturg, režisér radioartových projektů, tvůrce galerijních instalací či filmů a publicista /A2, HIS Voice, Respekt, Hospodářské noviny/. Spolupracoval s režiséry Petrou Tejnorovou, Ondřejem Davidem a Magdou Stojowskou, choreografickým duem VerTeDance a tvůrcem experimentálních filmů Martinem Ježkem. Na svých rozhlasových kompozicích spolupracoval mj. se skladateli Robertem Piotrowiczem /PL/ či Paulem Wirkusem /DE/. Je jedním z dramaturgů festivalu „jiné“ hudby Stimul a autorem knihy Identita v době otřesu – Skici o současném polském divadle. Zdroj: 420PEOPLE

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: