Motto letošního festivalu Tanec Praha zní: Tancem proti předsudkům!

Motto letošního festivalu Tanec Praha zní: Tancem proti předsudkům!

Motto letošního festivalu Tanec Praha zní: Tancem proti předsudkům!

28. května 2017 začne již 29. ročník mezinárodního festivalu Tanec Praha, který přiveze do Prahy a dalších 18 měst a obcí ČR umělce z Evropy, Asie, Afriky i Latinské Ameriky. Festival se bude konat až do 28. června. I letos mohou návštěvníci zhlédnout taneční představení, která reflektují svět kolem nás. Vlámský choreograf Sidi Larbi Cherkaoui se k nám s choreografií Fractus V vrací po šesti letech. Více na www.tanecpraha.cz.

„Je fascinující, jaká tabu umělci neváhají otevírat,“ říká ředitelka Tance Praha Yvona Kreuzmannová a dodává: „Je neméně záživné sledovat, jak se liší vnímání tohoto světa a základních hodnot na různých kontinentech. Letošní Tanec Praha je věrný oslavě tance, pohybu, fyzické exprese a zároveň nás nutí k zamyšlení…“
Ještě před slavnostním zahájením ve Foru Karlín diváky roztančí na nám. Republiky v 18:00 čeští i afričtí umělci z Ghana Dance Ensemble s Monikou Rebcovou & kol. v představení Ghana zrána, které je dialogem kultur Afriky a Evropy. Mostem mezi kulturami je též hlavní událost sezony Fractus V, v níž kromě samotného choreografa Sidi Larbiho Cherkaouia vystoupí další 4 tanečníci a 4 muzikanti se znalostí hudby Japonska, Koreje, Konga a Indie. Background tanečníků zahrnuje francouzský nový cirkus, americký Lindy Hop, španělské flamenco, německý break dance a hip hop. Belgický choreograf vystoupil na festivalu Tanec Praha v roce 2011 s představením Sutra spolu s mnichy ze šaolinského kláštera. Tentokrát se nechal inspirovat filozofem Noamem Chomskym a jeho obhajobou svobody řeči. Dílo o nalomených vztazích se stává též dialogem kultur.
Cherkaoui letos poprvé uvede také projekt, který vytvořil společně s českým souborem 420PEOPLE. Inscenace, která vznikla v koprodukci festivalu Tanec Praha, 420PEOPLE, Eastman a Jatka78, bude uvedena ve světové premiéře 4. a 5. června. v prostoru Jatka78. „Podpora této spolupráce nám přišla důležitá z mnoha důvodů. Je to poprvé, co hvězda festivalu tvoří zároveň pro český soubor. Navíc propojení Václava Kuneše a Sidi Larbi Cherkaouiho vzniklo v minulosti právě na festivalu Tanec Praha,” říká spoluředitelka festivalu Markéta Perroud a dále vysvětluje: „Je to takový dárek k 10. narozeninám souboru, způsob ocenění toho, co za tu dobu pro český tanec, jeho zviditelnění, dokázali.”
V rámci stejného večera budou moct diváci zhlédnout i Cherkaouiho inscenaci Faun, která zpracovává proslulé dílo Václava NižinskéhoFaunovo odpoledne, tentokrát v interpretaci Václava Kuneše a Nikoly Leahey.
Německé autorky Christina Ciupke a Anna Till ve svém projektu undo, redo and repeat zkoumají, jak umělce ovlivňuje taneční historie. Zatímco brazilský choreograf João Paulo Gross se v inscenaci O Crivo inspiruje  divokým hlasem přírody, korejská autorka Lim Set Byeol ve svém díle Hello? kritizuje korporátní kulturu, která se projevuje silným tlakem na sebeovládání v celé jihokorejské společnosti. Olivier Dubois je opětovně inspirován věčnou výzvou – Svěcením jara. Inscenace Mon élue noire – Sacre # 2 je ušita na míru první dámě afrického tance Germaine Acogny, ta upozorňuje na zrůdnosti kolonialismu a vyzdvihuje sílu lidské bytosti bez ohledu na věk nebo barvu pleti.
Rachid Ouramdane uvede 25. června v Divadle Archa ryze intimní, křehký duet Tordre, v němž zhmotňuje příběh dvou umělkyň, s nimiž dlouhá léta spolupracuje, a věnuje každé svůj „sólový prostor“. Pražská část hlavního programu vyvrcholí dílem souboru La Veronal s názvem Siena – site-specific, jež publikum vtáhne zpět do minulosti, aby se mohlo zamýšlet, jak se měnil motiv těla napříč stoletími. Dílo bude uvedeno v prostorách Galerie hlavního města Prahy Colloredo-Mansfeldského paláce a symbolicky zakončí letošní ročník festivalu.

Dance NEWs
Z nejmladší (nejen) evropské taneční scény uváděné v dramaturgické linii Dance NEWs budou mít diváci možnost zhlédnout švýcarskou choreografku Yasmine Hugonnet, která se v díle Le Récital des Postures inspiruje renesančním malířem Hieronymem Boschem. V této linii dále vystoupí izraelský choreograf Uri Sharif, který diváky na chvíli vyvede z míry a nechá je pochybovat o tom, co je realita a co fikce. Jeho večer doplní Španělé říkající si La Imperfecta. Ze stejné země je i Pere Faura s inscenací Striptease. Poté se představí irská choreografka Oona Doherty nebo La Veronal s choreografií Portland ve spolupráci Marcose Moraua s Lali Ayguadé.

VEN.ku TANCI
Nedílnou součástí festivalu jsou opět taneční a pohybové performance, které se konají pod širým nebem a na různých netradičních místech nejen v Praze. Kromě zmíněného česko-afrického projektu s Ghana Dance Ensemble je pro diváky připraveno Pelat španělského tvůrce Joana Cataly či představení Ivána Péreze, jehož vědeckofantasticky laděné dílo The Inhabitants „zabydlí“ prostory EXPO 58. Z českých souborů výzvě veřejného prostoru čelí VerTeDance s dílem Ceviche, vytvořeném společně s Davidem Zambranem a kapelou Zrní, a CreWcollective v „netradiční procházce“ nazvané Moving Orchestra, která v každém městě funguje jako živá součást veřejného prostoru.

Tanec Praha dětem
Charakteristickým znakem pro letošní programovou linii Tanec Praha dětem je přístup k dítěti jako ke spolutvůrci a zdroji inspirace. Festival dává tento rok přednost dílům, která by bez přičinění dětí nevznikla. Je tomu tak rovněž ve snové laboratoři choreografky Milly Koistinen s názvem A Cloud of Milk, v níž se diváci prostřednictvím pohybu, světla, videoprojekce a hudby ponoří do jakéhosi surreálného snu. „Finská choreografka bude v Praze před představením pracovat s místní skupinou dětí,” vysvětluje manažerka festivalu Alena Brožová a dodává: Během workshopu budou společně zkoumat jejich sny a přetavovat jejich obsah do podoby představení, které diváci uvidí 15. června.
Očima dětí vzniká i dokument režisérky Petry Tejnorové a choreografky a tanečnice Terezy Ondrové Haló? Je tam někdo?. Taneční bojovku si připravil tým Bárta & Brungot Svíteková & Látalová. Festival nabídne i workshop Věry Ondrašíkové ČÁRY, MÁRY, FUK – SVĚTLO, POHYB, ZVUK.

Doprovodný program
Doprovodný program tvoří především workshopy, hned na úvod seminář Guy Coolse s názvem Who needs a dramaturg?, poté Workshop taneční fotografie fotografa festivalu Vojtěcha Brtnického. V neposlední řadě to bude cyklus Tančíren, každou středu v jiném rytmu: od tai-či přes tango po afro či Lindy Hop si může spolu s umělci zatančit každý bez ohledu na věk či zkušenosti.
Kromě Prahy festival uvádí kombinaci českých a zahraničních děl, workshopů a dalších akcí v dalších 18 obcích ČR, konkrétně jsou to: Brno, České Budějovice, Choceň, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Kladruby, Liberec, Malovice, Mlázovy, Nečtiny, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Písek, Plzeň̌,  Tábor, Ústí nad Labem.

Zdroj: Tanec Praha

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: