Na Edinburgh Fringe se letos chystají dva domácí soubory, o české scénické umění je zájem i jinde

O české divadelní a scénické umění je ve světě zájem, svědčí o tom ohlasy diváků i ocenění kritiky. Umění českých divadelníků přitahuje pozornost na americkém APAPu, rumunském Sibiu či londýnském MimeFestu. Za necelý měsíc startuje skotský Edinburgh Fringe Festival, kde mají čeští umělci šanci opět zaujmout. V srpnu letošního roku sem přijedou dva české soubory. Eva Rysová a Teatro NoD a Lenka Vagnerová & Company. Oběma se dostává podpory Českých center.
Na loňském Fringe Češi doslova bodovali. Formace Spitfire Company & Damúza Theater a Tantehorse získaly ocenění Herald Angel. Letos se naděje na podobné uznání možná znovu přiblíží. Další ročník startuje začátkem srpna. Českou republiku zde zastupuje autorský kolektiv režisérky Evy Rysové a Teatro NoD s inscenace Šest miliard Sluncí. Dvě taneční vystoupení přiváží ProFitArt prostřednictvím souboru Lenka Vagnerová & Company: zahraniční veřejnost zhlédne představení La Loba a Jezdci.
Experimentální divadelní kus Šest miliard Sluncí režisérky Evy Rysové je až mrazivě konfrontační a zcela bez příkras odhaluje svět lidí stižených Alzheimerovou chorobou. S tímto silným tématem se návštěvník divadla setkává sporadicky. Co vlastně vedlo režisérku Evu Rysovou k výběru takové problematiky? „Iniciačním momentem pro mne byla dřívější spolupráce s hercem, kterému byla diagnostikována Alzheimerova choroba,“ uvedla. „Ten herec byl na scéně skvělý, dá se říct, že předčil všechny ostatní. Jeho scénické bytí tady a teď totiž nebylo předstírané, ale skutečné,“ uzavírá Eva Rysová. S Alzheimerovou chorobou je spojena řada otázek, na které odborníci stále hledají odpověď. Divadelní experiment je vyplněn emocemi stejně jako každodenní život zapomínajících. Režisérka se v něm pokouší odhalit, jakým způsobem vnímá svět člověk, který postupně ztrácí schopnost orientace. Autorská inscenace se objevila mezi nominovanými na nejlepší inscenaci roku 2013 v anketě Divadelních novin. Originální hudbu složil Paweł Passini, držitel prestižního ocenění Total Theatre Award a Herald Angel 2011.
Lenka Vagnerová & Company přiváží dvě inscenace. Lenka Vagnerová se na Fringe představila již v roce 2011. Publikum má dodnes v paměti její skvělou inscenaci Mah Hunt, která byla zařazena do TOP5 výběru deníku The Skinny. Po třech letech sem přijíždí s celým souborem. La Loba, doposud nejnovější umělecký počin, sklízel ovace u domácího publika. Umění Andrey Opavské oceněné titulem Tanečnice roku 2014, nezaměnitelný hlas zpěvačky Jany Vébrové a hudba Ivana Achera společně přivádějí k životu příběh mytické vlčí ženy. Kritika ocenila zejména mnohovrstevnatost inscenace stojící na pomezí mezi světem skutečnosti a fantazie. Stejného uznání se dostalo také Jezdcům. Tato taneční inscenace roku 2013 je inspirovaná světem ptáků a jejich rolí v lidské kultuře. Choreografka Lenka Vagnerová dodává: „La Loba i Jezdci jsou dvě odlišná představení vizuálně i atmosférou, vzájemně se však silně doplňují. Obě nesou existenciální otázky, mají v sobě boj i nadsázku. Propojuje je choreografický přístup a důraz na dynamiku pohybu, i když je pohybový slovník obou představení jiný.“
České soubory mají šanci uspět v konkurenci zhruba 24 000 performerů přijíždějících
do Skotska z celého světa. 9. srpna 2014 proběhne v prostorách ZOO Venues neformální setkání  tvůrců všech tří českých inscenací s novináři, kritiky a promotéry. Prostřednictvím krátkých video-klipů a vybraných tištěných materiálů se návštěvníci večera seznámí i se širším výběrem současného českého scénického umění. Program uvede ředitelka Českého centra Tereza Porybná a producentka Šárka Pavelková z produkční platformy ProFitArt.

Nový cirkus, tanec a hudba na letních festivalech ve Stockholmu

České scénické umění se v létě představuje také ve Stockholmu. Na největším stockholmském Kulturfestivalen zaznamenalo loni v srpnu úspěch představení fyzického divadla Package v podání 420PEOPLE. Letos zde Českou republiku zastupují (bra)Tři v tricku. Poetické představení Plovárna inspirované Vančurovým Rozmarným létem se odehraje hned dvakrát: 12. a 13. srpna 2014.
Na přehlídku scénických umění Parkteatern organizované Městským divadlem ve Stockholmu, přijíždějí čeští umělci zcela poprvé. „Parkteatern je populární přehlídka, která probíhá po celé léto na dvaadvaceti scénách v celé metropoli. Prosadit do programu české soubory nebylo právě jednoduché, naštěstí ale programové vedení nakonec přesvědčila předchozí spolupráce tanečnic se známou choreografkou Charlottou Öfverholm, a také jedinečná kombinace tance a živé hudby,“ uvedla Alena Schagen, ředitelka Českého centra Stockholm. Před švédské publikum předstupuje taneční soubor VerTeDance: působivé představení Kolik váží vaše touha?, doprovází kladenská kapela Zrní. „Vystoupení českých umělců na této přehlídce znamená příležitost představit svou tvorbu švédským dramaturgům, pro které je zatím současné české scénické umění velkou neznámou. Českému centru Stockholm pak česká účast na přehlídce přináší důležitou referenci pro spolupráci s dalšími institucemi a festivaly,“ dodává Alena Schagen. Inscenaci Kolik váží vaše touha? zhlédnou švédští návštěvníci přímo na hlavní scéně ve Vitabergsparken 18. a 19. srpna.

Další plány: PAMS 2014, pátý APAP

Česká centra usilují také o prezentaci českých souborů v Asii. Jihokorejský veletrh scénického umění PAMS je ve srovnání s APAPem komornější, přesto představuje jedinečnou příležitost k pronikání evropského divadla a tance do Asie. V současné době probíhají jednání Českého centra Soul s jihokorejskými kulturními subjekty. Cílem je představit české divadlo na PAMSu. 10. ročník se uskuteční ve dnech 7.–11. 10. 2014 v Soulu. Jeden z nejvýznamnějších jihokorejských veletrhů zaznamenává bezmála 2 000 delegátů. Podle Michaely Lee, ředitelky Českého centra Soul, však zájem o účast ze strany uměleckých souborů permanentně narůstá. Tuto možnost však doposud využívá především domácí umělecká scéna.
V červnu letošního roku vyhlásila Česká centra výzvu k účasti na pátém ročníku APAPu konaném od 9. 1. 2015 do 13. 1. 2015 v New Yorku. Účast na největším veletrhu scénických umění v USA, koordinovala Česká centra letos již po čtvrté. Svou šanci využilo zejména Švandovo divadlo, kterému se s představením Šoa podařilo zaujmout divadelní producenty.


Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 22 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová. Česká centra v oblasti scénických umění podporují mezinárodní spolupráci českých divadel, tanečních a pohybových souborů, pantomimy i loutkového divadla. Iniciují českou účast na přehlídkách mezinárodní divadelní tvorby a významných veletrzích v zahraničí formou ukázek vystoupení (tzv. showcase). Využívají zahraniční akce ve veřejném prostoru pro prezentaci českých umělců. Přinášejí bezprostřední pohled na soudobou českou divadelní scénu prostřednictvím scénických čtení českých divadelních her. Podporují překlady současných divadelních her. Odkaz: www.czechcentres.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: