Na plátna kin se vrací Shakespearova Zimní pohádka Christophera Wheeldona

Wheeldonova adaptace Shakespearovy Zimní pohádky bude po necelém roce opět křižovat českými kinosály díky cyklu Balet v kině. Záznam londýnského představení uvedou již v únoru semilské kino Jitřenka, kino v Humpolci či olomoucký Metropol, v Praze ho diváci uvidí 8. března v Biu Oko, poté budou následovat projekce po celé jaro i v různých dalších městech ČR.
Po adaptaci Alenky v říši divů vytvořil Christopher Wheeldon dílo inspirované Williamem Shakespearem. Hudbu k baletu složil Joby Talbot a na výtvarné složce spolupracoval Bob Crowley. Wheeldon ke své choreografii dodává: „Hledal jsem takové Shakespearovo dílo, které dosud nebylo vyprávěno tancem a přitom obsahuje nepřeberné množství dramatických prvků a zároveň v sobě mísí různé žánry. Zimní pohádka v sobě ukrývá tragikomické polohy, psychologickou drobnokresbu postav, humor, poezii, drama i fantazijní svět, takže volba padla na ni. A byla to opravdová výzva.
Zimní pohádka čítá celkem šest hlavních postav. Na jednu scénu vedle sebe Wheeldon postavil současnou elitu Královského baletu a snažil se z ní vytvořit organické těleso, kde se figury vzájemně doplňují, aniž by se v individuálních výkonech zastiňovaly či si dokonce překážely. V hlavních rolích mohou diváci vidět Lauren Cuthbertson, v roli osudem těžce zkoušené sicilské královny Hermiony, Edwarda Watsona jako jejího muže a paranoidního krále Leonta, snivě křehkou Sarah Lamb v roli odvržené dcery Perdity, Zenaidu Yanowskou ztvárňující rozhodnou šlechtičnu z královského dvora či Stevena McRaeho v roli mladého prince Florizela, jenž se zamiluje do Perdity a prožívá s ní opojné milenecké souznění.
Výtvarník a scénograf Bob Crowley se musel vypořádat s fantazijním rozměrem Shakespearovy romance, retrospektivním dějem střídajícím minulost a přítomnost i s cestováním mezi zeměmi ze Sicílie do Bohemie a zpátky. Podobně jako v Alence v říši divů vsadil na samotnou kouzelnou povahu látky, kterou zde nechal např. vrůst do nádherného mohutného světélkujícího stromu s žebříky v druhém dějství.
Skladatel Joby Talbot promísil klasické orchestrální partitury s hudebními prvky world music či folku a díky živé kapele na jevišti, která doprovází jarní venkovskou slavnost ve druhém dějství, vytvořil živý most mezi orchestřištěm pod úrovní proscénia a skupinou muzikantů hrajících v tutéž chvíli přímo na scéně. „Chtěl jsem pro venkovskou slavnost pod stromem využít folkovou hudbu, ale nechtěl jsem, aby evokovala pouze určitý druh z některé etnické oblasti, aby si ji zkrátka diváci mohli hned spojit přímo s nějakým místem na Zemi,“ vysvětluje Talbot. „Chtěl jsem, aby to byla hudba z nadpozemské Bohemie, takže jsem použil různé tradiční nástroje z různých koutů světa a snažil se je provázat s klasickými nástroji symfonického orchestru,“ nastiňuje dále.

Zimní pohádka v českých kinech:

17. února Humpolec – kino Humpolec
17. února Olomouc – kino Metropol
únor - bude upřesněno               Sušice – kino Sušice
4. března Hradec Králové – Bio Central
8. března od 15:00 – záznam v Biu Oko v Praze
21. března Heřmanův Městec – kino Heřmanův Městec
22. března Jihlava – kino Dukla
13. dubna Kopřivnice – kino Puls
21. dubna Domažlice - kino Čakan

Zdroj: Balet v kině

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: