Návraty domů – hlavní inscenační projekt Národního divadla moravskoslezského pro tuto sezonu

Návraty domů – hlavní inscenační projekt Národního divadla moravskoslezského pro tuto sezonu

Návraty domů – hlavní inscenační projekt Národního divadla moravskoslezského pro tuto sezonu

NDM chystá hlavní inscenační projekt letošní sezóny – baletní premiéru Návraty domů. Diváky čekají hned tři choreografie během jednoho večera: Trio g moll, Škrtič a Po zarostlém chodníčku. Návraty domů budou tedy večerem tří současných českých choreografů. Jiří Kylián a Pavel Šmok představí v Národním divadle moravskoslezském své jedinečné choreografie a Nataša Novotná nově nastuduje se souborem balet Škrtič. Premiéra inscenace Návraty domů se koná 21. listopadu v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
Celý baletní triptych bude uveden choreografií Pavla Šmoka Trio g moll na hudbu Bedřicha Smetany: „Smetana napsal Trio g moll po smrti své – hudebně nadané – dcerky Bedřišky, jejíž odchod ho hluboce zasáhl. Nevím, co mu při psaní partitury probíhalo v hlavě, ale vím, co mi říkala jeho hudba. Celou tu tragiku ztráty a prázdnoty, ale také vzpomínky na dětské hry a bezstarostné mládí. Pokud naše pohybové vyjádření vyvolá ve vás podobné pocity, uspěli jsme,“ dodává ke své choreografii Pavel Šmok.
Druhou částí triptychu bude balet Bohuslava Martinů Škrtič v choreografii známé tanečnice a členky skupiny 420PEOPLE Nataši Novotné, která uvádí: „Podtitul baletu pro tři tanečníky v partituře Škrtiče zní: Obřad proměny. Skladba, kterou Bohuslav Martinů zkomponoval po dlouhé nemoci v roce 1948 v kosmopolitním New Yorku, plném nových vlivů, a také předloha – mytický příběh Oidipa a Sfingy z doby dávno před rokem nula – navozují už podvědomě spíše dramatickou atmosféru. Nakolik ale přítomné drama fakticky odpovídá dané situaci a nakolik si ho vytváříme sami na základě několika utkvělých představ? Najdeme-li nakonec odvahu se přes naše představy přenést, dost možná zjistíme, že se věci mají úplně jinak, a to, co se nám zdálo být včera nepřekonatelnou překážkou, je dnes historkou pro zasmání.
Triptych uzavře vůbec poprvé v historii NDM nastudovaná choreografie Jiřího Kyliána na hudbu z cyklu Leoše Janáčka Po zarostlém chodníčku. „Hudbou Leoše Janáčka jsem byl ‚nakažen’ už v mých studentských letech na pražské konzervatoři. Naše profesorka paní Zora Šemberová vytvořila pro mou partnerku Lucii Novotnou a pro mne choreografii ‚V mlhách’ pro náš absolventský koncert v roce 1967. Ale Janáčkova hudba mi byla vlita do duše už přímo s mateřským mlékem. Matčina část naší rodiny totiž pochází ze Slezska," uvádí Jiří Kylián, mimo jiné držitel Ceny Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla. „Moje choreografie ‚Po zarostlém chodníčku’ ve své podstatě vychází přímo z Janáčkovy hudby. Ale nejenom to – je také chválou našeho ‚malého lidského světa’, ve kterém se ale současně zrcadlí celý vesmír...! V této choreografii naše divadelní jeviště není hlavním dějištěm této choreografie... To jeviště, na které se díváme, je jenom malý a nedůležitý výřez něčeho, co přesahuje naši obrazotvornost a fantazii, přestože se jedná o náš život a naši smrt... Janáček to jistě věděl... Tento princip je přítomen ve všech jeho dílech a v jeho životě!“
Návraty domů předznamenají výjimečný projekt Rok české hudby 2014, jehož uměleckou záštitu přijali mezzosopranistka Magdalena Kožená a šéf Berlínské filharmonie Sir Simon Rattle. Celorepublikové scénické zahájení Roku české hudby 2014 proběhne 7. ledna 2014 v Praze hostováním Národního divadla moravskoslezského s novým nastudováním Mirandoliny Bohuslava Martinů. Zdroj: NDM

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: