Nový projekt Mina Tanaky v Divadle Archa

Nový projekt Mina Tanaky v Divadle Archa

Nový projekt Mina Tanaky v Divadle Archa

Japonský tanečník Min Tanaka připravuje pro Divadlo Archa nový projekt s osmi performerkami nazvané A Body (Tělo). Po dlouhé době opět spolupracuje s evropskými umělci, které si vybral během prosincového konkurzu. Nový projekt Tanaka věnuje autenticitě těla jako nástroji mezilidské komunikace. Premiérovou sérii uvede Divadlo Archa 19., 22. a 23. června 2017.

V nové choreografii se Min Tanaka vrací do prehistorie. Do časů, kdy lidé nepoužívali jazyk a neměli jiný nástroj komunikace. „V představení A Body figuruje bezejmenné tělo jako nástroj komunikace, jako znak přináležitosti k lidskému druhu,“ říká letos dvaasedmdesátiletý Tanaka. On sám se na scéně objeví společně s osmi performerkami. Mezinárodní obsazení vzešlo z konkurzu, který se odehrál v prosinci loňského roku v Praze. Ženskou převahu označuje Tanaka spíše za náhodu, která přinesla silné téma.
„Stále žijeme ve společnosti, která je řízena muži. Kdysi existovala společenství, kde tomu bylo naopak. Díváme se zpět a ptáme se, co se to stalo s našimi těly? Ve válkách byly a jsou ženy vždy obětmi. Vojáci jsou většinou muži a plní rozkazy velitelů. Ženy zůstávají doma a musí existenční situaci řešit samy. Muži - vojáci jsou posíláni na smrt, ženy musí projevit svou trpělivost. Jsou zodpovědné za přežití, za zachování rodu. Naše historie je založena na podřizování si lidských těl, zabíjení, nenávisti. Naše existence je vždy spojena s tělem. Tělo je život. Je pravdou samo o sobě,“ řekl na úvod zkoušek Tanaka.
Ondřej Hrab, který spolupracuje s Tanakou přes třicet let, jej doplňuje: „Tanakův tanec je založen především na extrémním vnímání prostoru a času. Jeho tělo je seismograf, který reaguje na všechny tektonické impulzy našeho duchovního prostředí. Min svým tancem relativizuje všechny zákony fyziky a vytváří báseň těla. Je to tanec bez formy, plný neočekávaných událostí a zároveň silně zakořeněný v zemi. Jeho gesta pochází ze zemědělské práce, které se věnuje již několik desetiletí na své farmě v srdci japonských hor. Po dlouhém období, kdy tančil jen v sólových představeních nebo v duetu s Rin Ishiharovou, se Min Tanaka rozhodl vytvořit pro Archu taneční inscenaci s evropskými umělci. Po čase tak navazuje na tři verze projektu Grimm Grimm, které vytvořil v druhé polovině devadesátých let s českými umělci, jako jsou Iva Bittová, Vladimír Javorský, Zuzana Sýkorová a další.“

Zdroj: Divadlo Archa

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: